Rengeteg programmal készülnek Miskolcon a magyar kultúra napjára

Megosztás

Már évtizedek óta ünnepeljük a magyar kultúra napját január 22-én. Azért ezen a napon emlékezünk meg kultúránkról, mert 1823-ban írta meg Kölcsey Ferenc a Himnuszt. Idén igazán színes programokkal készül Miskolc az ünnepre.

Az évfordulóra emlékezve a miskolci kulturális intézmények programok sorával készülnek – számolt be a hírről a Minap.hu A Miskolci Nemzeti Színház bicentenáriumához kapcsolódva, január 19-én, pénteken 15 órától Mikita Gábor tart előadást „Miről álmodtak a színésznők?” címmel a Színészmúzeumban a Páholynyitogató előadássorozat részeként. Szintén pénteken, 17 órától tartják a 2023-as Mazsaroff-díjazott Orosz-Stefán RenátaSchrödinger szindróma című kiállításának megnyitóját a Miskolci Galériában. Ezen az eseményen adják át – a hagyományoknak megfelelően – a 2024-es Mazsaroff-díjat is a Rákóczi-házban.

A magyar kultúra napja alkalmából koszorúzásra is sor kerül. A város és a kulturális intézmények vezetői délelőtt 11 órakor helyeznek el koszorút a Kölcsey-emléktáblánál. Délután fél négykor ünnepélyesen átadják a Herman Ottó Múzeum Tímármalom utcai Régészeti Látványraktárát, és egyúttal megnyitják a Találmányok a földből című, a Magyar Géniusz Program keretében megvalósult állandó kiállítást.

A Művészetek Háza Béke Art mozitermében is lesznek programok hétfőn. Délután öt órától fogják vetíteni a Madách Színház Tercett – Móricz Zsigmond szerelmei című magyar film-színjátékot. A Művészetek Házában január 24-én, szerdán, este héttől Vecsei H. Miklós és zenekara a Csoóri Sándor és Pilinszky János művei alapján készült QJÚB – A kocka kibontása című ünnepi előadással várják az érdeklődőket. 

Más kulturális intézmények is készülnek az ünnepre. A II. Rákóczi Ferenc Könyvtár több tematikus programmal várja az érdeklődőket. Hétfőn délelőtt tíztől „Isten, áldd meg a magyart…” címmel zenés irodalmi előadással várják a látogatókat a Petőfi Sándor Könyvtárban a Tapolcai Kerek Kórus és Túróczi Emese népdalénekes közreműködésével.
Szintén hétfőn, délután kettőtől, a Tompa Mihály Könyvtárban tartanak megemlékezést Kölcsey Ferenc életútját felidézve. A műsorban a Martin-Kertvárosi Nyugdíjas Klub működik közre. Csütörtökön, 25-én pedig Rudolf Szonja lesz a központi könyvtár vendége. A színésznővel Brézai Zoltán beszélget fél öttől.

A jeles napot a Miskolci Nemzeti Színház is minden évben megünnepli. Idén az évforduló hétfőre esik, amikor is a teátrumban nem tartanak előadásokat. Az ünnep előtt, szombaton azonban műsorra tűzik A szálemiek és az Egy óra versek között című darabot – ezzel kívánnak méltóképpen megemlékezni a magyar kultúra napjáról.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek