Sorozatnézés helyett olvasás!

Megosztás

Ugye, te is szívesen nézel sitcomokat? Ha azonban az elalvás előtti időt sorozatnézéssel töltöd, nagy valószínűséggel nem lesz pihentető az alvásod. Érdemesebb felhagyni ezzel a rossz szokással, és inkább egy jó könyvet venni a kezedbe esténként.

Az olvasásnak ugyanis számos előnye van: csökkenti a stresszt, fejleszti a memóriát és az empátiát. Ha azonban nincs lehetőséged olvasni az ágyban – mert például a párodat zavarja a kislámpa fénye – akkor jó szolgálatot tehetnek a VOIZ hangoskönyvei! Nézzük, milyen előnyökkel jár az, ha belemerülsz egy regénybe elalvás előtt!

Kikapcsolódás könyvekkel

A tévésorozatok jellemzően úgy vannak felépítve, hogy minden egyes rész a drámai tetőponton zárul. Ez arra késztethet, hogy megnézz egy újabb epizódot, hogy kielégítsd a kíváncsiságodat. Így viszont akár órákon át is bámulod a tévét, ahelyett, hogy minél előbb elaludnál, hogy másnap kipihenten ébredhess.

Ezzel szemben egy 20 perces olvasás kellemesen ellazít, kikapcsol. A történet feldolgozása közben ugyanis elfelejted a saját problémáidat, és csak a szereplők életére koncentrálsz. Mivel az agyad közben dolgozik – hogy átlássa az összefüggéseket, elképzelje a helyszínt stb. – jóleső fáradtság tör majd rád, amely segít elaludni.

A stressz nagymértékben csökken a könyvolvasás során, de ez a könyvhallgatás esetében is igaz. A VOIZ szolgáltatása révén pedig bármilyen témában tölthetsz le hangoskönyvet: regények és önfejlesztő írások is megtalálhatók az alkalmazásban.

Az empátia készsége is nő

Minden szépirodalmi mű nagy igénnyel íródott, éppen ezért biztos lehetsz benne, hogy mentális egészségedre jó hatással lesz bármilyen regény. Búcsút mondhatsz a stressznek, szorongásnak, ha a figyelmedet a saját gondjaid helyett a szereplők szövevényes történetére fordítod.

Ez nemcsak a memóriádat fejleszti, hanem az empatikus készségedet is. Bizonyított tény ugyanis, hogy azok, akik sokat olvasnak, sokkal megértőbbek, elfogadóbbak másokkal – hiszen a regényekben számtalan élethelyzettel találkoznak.

Az olvasás során beleképzeljük magunkat mások helyébe, elgondolkozunk, mi vajon hogyan cselekednénk az adott szituációban. Mindeközben a problémamegoldó képességünk is növekszik, hiszen új megküzdési módokat ismerhetünk meg.

Az olvasás számos készséget fejleszt

Nem beszéltünk még arról, mennyire hatékonyan fejlesztik a könyvek a szókincset. Az olvasott vagy hallott szövegekben bizonyára találkozunk ismeretlen szavakkal, régies kifejezésekkel is, amelyek észrevétlenül is bekerülhetnek aktív szókincsünkbe.

Az agyunk edzése pedig a demencia ellen is véd: így ha idős korodban is fitt szeretnél maradni szellemileg, akkor az olvasás egy jó módszer arra, hogy karbantartsd az elméd.

A hangoskönyvek hallgatása által pedig számtalan témában elmélyülhetsz, hiszen – ahogy említettük – az alkalmazásban nemcsak regények érhetők el, hanem tudományos és szakmai művek, gazdasági, pszichológiai írások is.

Havonta egy könyv áráért fizethetsz elő a szolgáltatásra, cserébe közel 2000 mű közül választhatsz!

Kapcsolódó cikkek