Így halad a legendás Hámor étterem felújítása

Megosztás

Miskolc egyik ikonikus vendéglátóhelye elindult a megújulás útján. A Kiss Ernő úti éttermet 1959-ben adták át és nagyon gyorsan népszerűvé vált, így rengeteg rendezvénynek is otthont adott. Azonban az egykor csillogó étterem hosszú ideig üresen állt és állaga folyamatosan romlott.

A hosszú múltra visszatekintő Hámor étterem éveken keresztül csak kongott az ürességtől és teljesen elvesztette egykori pompáját. A helyzet odáig romlott, hogy 2019-ben az önkormányzati választások során is téma volt az ikonikus épület sorsa. Annak ellenére is, hogy maga az épület nem önkormányzati tulajdonban volt.

Ekkor még régi fényében tündökölt az étterem

A volt Hámor Étterem ugyan nem a város tulajdona, de elő kell segítenünk, hogy az ilyen építészeti értékek újra régi fényükben ragyogjanak.” – írta Veres Pál még 2019-ben polgármesterjelöltként.

A Hámor étterem helyzete azóta rendeződni látszik. Tavaly év elején számoltunk be arról az örömteli hírről, hogy sikeresen elkelt az épület. Ez egy igazán jelentős mérföldkő volt, hiszen ezt megelőzően a tulajdonos éveken át hirdette szinte minden létező felületen, jó ideig mégsem talált vevőre.
Ezt követően érkezett a hír, hogy Béres Bence a a miskolci Brs Klíma és Gázcentrum és a Meleget.hu épületgépészeti webáruház tulajdonosa, megvásárolta a pusztulófélben lévő épületet.

Az új tulajdonos elkötelezett az épület eredeti állapotának visszaállítása mellett, így a felújítás során elsődleges szempont, hogy minden részlet az eredeti, korhű megjelenését kapja vissza.

Béres Bence a megyei hírportálnak elmondta, hogy hosszú idő, mire teljesen elkészül az épület, akár 10-15 évbe is telhet.

“Elsődleges volt az állagmegóvás, azzal készültünk el. Emellett felújítottuk a hátsó épületet, ami korábban, szerintem ezt kevesen tudják, fagylaltosként működött. Már oda költözött az irodánk, jelenleg ott működünk” – mondta az új tulajdonos.

Azt is kiderült, hogy az ikonikus hely ugyan vissza kapja majd régi pompáját, de nem étteremként fog működni. A tulajdonos tervei szerint a cég bemutatóterme talál majd otthonra a megújuló épületben.

Idén várhatóan elkészülnek és visszakerülnek a megfelelő helyükre az épület gyönyörű oszlopai. Erről árulkodik Ujpál Zsolt kőszobrász Facebook bejegyzése is, aki a napokban posztolt a közösségi oldalra az előtte álló nemes feladatról.

Hálás vagyok az életnek, hogy részem lehet abban, hogy korhűen visszaállítsuk ennek az épületnek a korábbi fényét.” – írta bejegyzésében Ujpál Zsolt.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek