Megtartották Ózdon a János-napi borszentelést

Megosztás

Az evangélikus gyülekezeti házban tartották meg tizenegyedik alkalommal Ózdon a János-napi borszentelést, majd az esemény végén egy család adományt kapott az Ózdi Lovagi Szék tagjaitól.

Orgonaszóra vonultak be az evangélikus gyülekezeti házba a borlovagok. Az Európai Borlovagok Magyarországi Rendje Felvidéki Régiójának két lovagi széke, az ózdi és a szádalmási közösen ünnepelt karácsonykor, és december 27-én immár tizenegyedik alkalommal rendeztek János-napi borszentelést. A szertartást, benne a rend tagjai által kikészített borok megáldását Tóth Melinda, a lovagrend főpásztora végezte – olvasható az ozd.hu oldalán.

„Ne féljetek, íme hirdetek nektek nagy örömöt, mely az egész nép öröme lesz. Mi a karácsonyi ünnepünknek a lényeges középpontja Jézus születése után, mint az, hogy örvendünk? Örvendünk annak, hogy együtt lehetünk a szeretteinkkel, együtt lehetünk a borlovag társakkal, együtt lehetünk azokkal a lelkekkel, akik lehet, hogy már egy év óta távol vannak tőlünk. Öröm. Öröm nélkül nincs ünnep” – mondta Tóth Melinda evangélikus lelkész.

Véleménye szerint ők a bor kultúrájának küldöttjei, hogy továbbörökítsék azt. Az igehirdetést és a borok megáldását követően közösen imádkoztak, de ezzel még nem ért véget az esemény.

 „2023-ban egy három gyermekét egyedül nevelő anyukára esett a választás, ami számunkra azért nagyon érdekes, mert az alaphitvallásunk szerint az elesetteket támogatjuk. Az adományunk minden évben pénzadomány, amelyet tagjaink összeadtak” – mondta Fürjes Pál, az Ózdi Lovagi Szék vezetője.

A családnak az ünnepségen adták át az adományt. A lovagrendtagjai úgy gondolják, jócskán igazolta a helyes döntésüket a gyerekek meghatódott tekintetei.

Képek: ozd.hu

Kapcsolódó cikkek