Vége a januári tavasznak, fogcsikorgató hideg érkezik, már a hétvégén

Megosztás

Nem éppen megszokott január elején a 10-13 fokos nappali hőmérséklet, valamint a teljes fagymentesség éjjelente is. Ennek most vége, óriásit fordul az időjárás a napokban Borsodban is.

Támadásba lendül a tél vasárnap, hétfőn hajnalban már sok helyen -5 fok alá zuhanhat a hőmérséklet.

Sok kérdőjelet tartogat még a hétvégi hidegbetörés, ami igazából a hét legeslegvégére fog tolódni: vasárnap délután észak-északnyugat felől szó szerint ránk fog szakadni a sarkvidéki hideg és hétfőn virradóra már az egész Kárpát-medencét ez a fagyos levegő fogja kitölteni.

Ez persze viharos széllel fog párosulni: vasárnap a Dunántúl északi felén és az északkeleti megyékben délután és este akár 70-80 km/órás lökések is lehetnek majd.

Kicsit jobban megnézve a meteorológiai szituációt, azt mindenképpen elmondhatjuk, hogy a Skandináv-félsziget felett már most szibériai hideg rostokol, Svédországban kedden már -40 fokot is mértek.

Nálunk a hét hátralévő egyetlen hétköznapján és szombaton folytatódik az enyhe, olykor már-már tavasziasnak nevezhető időjárás, majd hétvégére markáns mediterrán ciklon alakulhat ki, melynek eleinte az előoldali áramlási rendszerébe fogunk elhelyezkedni, majd fokozatosan átkerülhetünk a hátoldalára: ekkor indul majd meg a hideg beömlése.

Kedden és szerdán már többnyire nappal sem emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet, a hajnalok pedig nagyon csípősek lesznek, mínusz 8, mínusz 15 fok is könnyen lehet. (via Időkép)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek