Borsodban született, az egyik legnagyobb filmipari legenda lett

Megosztás

Tolcsvától a világhírig: 139 éve, 1879-ben ezen a napon, január 1-jén született Fried Vilmos, aki később a világ egyik legnagyobb filmipari legendájává vált, élete mégis tragikusan ért véget.

Fried Vilmos mindössze kilenc hónapos volt, amikor a családja úgy döntött, hogy kivándorolnak az Egyesült Államokba és a tengerentúlon kezdenek új életet. A költözést követően a család New Yorkban kötött ki, ahol Fried Vilmosnak, aki ekkor már a William Fox nevet használta, 13 testvére született. Tragikus módon azonban mindössze 6 testvére maradt életben. A család szegény kifejezetten szegény körülmények között élt, valósággal nyomorogtak.

Fried Vilmos

A későbbi filmgyáros már 8 évesen dolgozni kezdett mosodai inasként, és már ekkor jobban érdekelte az üzlet és a mozi, mint az iskola. Annyira jól forgatta a pénzt, hogy már 25 éves korára saját mozija lett, 1915-ben pedig megalapította a Fox Film Corporationt.

Ő volt az első aki nem idegenkedett a hangosfilmektől, ahogy lehetett, bevezette a filmszínházaiba. A szegénységben született tolcsvai kisfiúból dúsgazdag filmgyáros lett. Aztán 1929-ben az első nagy világválság egyik napról a másikra nyomorba döntötte, a filmgyár részvényei a fekete csütörtökön kilencven százalékot zuhantak, így hamarosan bekebelezték a riválisok.

A Fox Film megszűnt, a 20th Century Fox pedig már nem neki jövedelmezett. Fried Vilmos, vagyis William Fox már nem tudott talpra állni, teljesen elszegényedett. Amikor 1952-ben meghalt – pedig számtalan színész neki köszönhette a karrierjét – Hollywoodból senki sem ment el a temetésére.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek