Ismét áradnak a folyók, több helyen készültségi szint lépett életbe

Megosztás

Szerda hajnalban elérte Észak-Magyarország és Borsod térségét az újabb csapadékzóna és sokfelé hullott számottevő eső. A legtöbbet – 10-15 mm-t – a Mátrában mérték.

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint szerdán napközben folytatódik a borongós idő, de a legfrissebb modellfuttatások alapján a csapadék zöme a tegnap vártnál délebbre vonul majd, így az északi országrészben délelőttől holnap reggelig már csak néhány mm-nyi eső eshet.

A Tarnán és mellékvizein ma reggel – többnyire áradó vízmozgás mellett – bővízű állapot volt jellemző. Tarnaörsnél továbbra is I. fok felettiek a vízszintek, amelyek az újabb árhullám kialakulása miatt a következő 24-36 órában tovább emelkednek majd. Ma éjszakától Tarnaméránál is készültségi szint feletti vízállásokra kell felkészülni.

A Takta felső szakaszán lassan emelkedik a vízszint, míg alsó szakaszán a már nyitott árvízkapunál lassú apadás tapasztalható, ma délelőttől már készültségi szint alá süllyedő vízállásokkal.

A Bódvát és mellékvizeit áradó vízjárás és bővízű állapot jellemzi. A következő 2-3 napon egy mérsékelt nagyságú árhullám kialakulása várható.

A Tisza a működési területünket érintő szakasza apad, készültségi szint alatti vízállásokkal. Ez az apadás a következő 2-3 napon is folytatódik, aztán a mai esőket követően kialakuló felső-tiszai árhullám ismét áradást okozhat, valószínűleg készültségi szint alatt maradó vízállásokkal.

A Bodrog teljes hazai szakaszán I. fok felettiek a vízszintek és a tetőzéseket követően az apadás továbbra is nagyon lassú. A következő napon további gyenge apadás várható, aztán az újabb csapadék és olvadás hatására stagnálás, majd újabb áradás valószínű, I. fok környezetében maradó vízszintekkel.

Az elöntött területek nagysága kis mértékben csökkent. Az Igazgatóság 7 belvízvédelmi, összesen 27 db szivattyútelepen van érvényben belvízvédelmi készültség. Ab elvízzel borított terület nagysága 3510 hektár.

(Képünk csak illusztráció!)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek