Megkezdődött a miskolci központi leánykollégium felújítása

Megosztás

Apartman hotelt alakít ki benne a teljes felújítás után a vásárló Avalon Center kft. Igen hosszú évek óta csak pusztult a város közepén az épület, hamarosan azonban komoly ráncfelvarráson és átalakításon esik át.

Megkezdődött az egykori Központi Leánykollégium felújítása – erősítette meg a Minap információit Tóth Róbert, az Avalon Center Kft. ügyvezetője. Az épület körüli mozgolódás már napok óta egyre látványosabb, mint az ügyvezető elmondta, jelenleg a munkaterület lekerítése történik, de a belső térben is megkezdődött a bontás. 

– Az épületben egy belvárosi apartman hotelt alakítunk ki és a terveink szerint jövő év júliusig el is fogunk készülni a munkával – mondta el Tóth Róbert. Kiemelte, az önkormányzattal való megállapodás szerint a menza még tovább üzemel az épületben, annak a következő időszakban kialakítanak egy új bejáratot a Dózsa György utca felől. „Ezt csak júniusban tudjuk majd birtokba venni és átalakítani, hiszen addig még zajlik ott a közétkeztetés” – tette hozzá. 

Ahogyan az ismert, az Avalon még a júniusi Hodobay-konferencián jelentette be, hogy megvásárolta a belvárosi épületet. Szopkó Tibor alpolgármester korábban elmondta, az ingatlant fejlesztési kötelezettséggel értékesítette az önkormányzat, ami azt jelenti, hogy az épület új tulajdonosának a következő években fel kell azt újítania. Ez kezdődött meg a napokban. 

A Központi Leánykollégiumot 1966-ban adták át. A Krisztik Pál által tervezett épület az akkori kor legmodernebb vasbeton-technológiájával készült, érdekes és egyedi építészeti megoldásokat rejt.  „V” alakú lábakon álló, és hidat jelképező épület nyugati része alatt folyt a Pece patak, melyet a hetvenes években fedtek le. 

A létesítményben 12 tantermet és 400 fős kollégiumot alakítottak ki, és negyvenhat évig így is működött. Megszűnéséről 2012 májusában döntöttek a képviselők, a következő tanévben már nem nyitott ki.  Az akkori városvezetés a döntést akkor azzal indokolta, hogy a helyi kollégiumok jelentős kihasználatlan kapacitással rendelkeznek. 

Fotók: Minap.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek