Új arcát mutatja a Csónakázó-tó és környéke – lezárult Miskolctapolca turisztikai fejlesztése

Megosztás

A projekt részeként számos beruházás valósult meg, melyeknek köszönhetően a Miskolctapolcára érkezők megtapasztalhatják, hogy lépten-nyomon egy-egy csoda várja őket, hiszen a városrészben megannyi változás, fejlesztés és látnivaló van.

Miskolc változatos turisztikai kínálatának – a történelmi belváros, az Avas, Diósgyőr és környéke valamint Lillafüred mellett – Miskolctapolca és az ahhoz kapcsolódó attrakciók már hosszú ideje hangsúlyos elemei. Ám mint a polgármesteri hivatal friss közleményében is írják, a jelenlegi turisztikai kínálatban meghatározó szerepet betöltő Barlangfürdő szomszédságában található Csónakázó-tó és az azt körülölelő park állapota viszont már nem volt méltó egy turisztikai központhoz.

Annak érdekében, hogy Miskolctapolca még szebb, még vonzóbb és még szerethetőbb legyen, Miskolc MJV Önkormányzata az utóbbi években lépéseket tett a városrész fejlesztése érdekében. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatási rendszerhez kötődő, „Miskolctapolca turisztikai fejlesztése” elnevezésű, TOP-6.1.4.-16-MI1-2017-0002 számú, 628 millió forintos támogatású beruházás (a projekt 100 százalékos támogatással, az Európai Unió és a Magyar Állam hozzájárulásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg) részeként megtörtént fejlesztések nagyban hozzájárultak a terület, ezzel együtt pedig Miskolc turisztikai vonzerejének növeléséhez. Közvetetten szolgálva és erősítve a város gazdaságát, az itt élők életminőségét és a település lakosságmegtartó képességét.

A projekt részeként számos beruházás valósult meg, melyeknek köszönhetően a Miskolctapolcára érkezők megtapasztalhatják, hogy lépten-nyomon egy-egy csoda várja őket, hiszen a városrészben megannyi változás, fejlesztés és látnivaló van, hogy azokat megismerni szinte egy nap már nem elég a turisták számára. Miskolctapolca így a projekt befejeztével, ezzel pedig a következő nyári  turisztikai szezonra már egy új arcát mutatja.

A városrész fejlesztésének részeként a többi közt felújították a Csónakázó-tavat körülölelő ősparkot, ahol új sétányokat alakítottak ki, és megtörtént a teljes közműhálózat felújítása is. A látogatók komfortérzetét új pihenőpadok, asztalok és szeméttárolók növelik. A területen az utcabútorok és a kandeláberek telepítése mellett növényeket ültettek, gyepesítettek, kertészeti és zöldterület-fenntartási munkákat is végeztek.

A park látogatóinak komfortérzetet fokozzák azok az új táblák, melyek mindkét oldalán hasznos információkkal ellátott, háromdimenziós felületek mutatják be a környék jellegzetes növényvilágát. Egy digitális kijelzőt is telepítettek, az érintőképernyős felületen a látogató minden alapvető információt megkap, a tájékozódást digitális térkép segíti, QR-kódok segítségével böngészhet a helyi hírek, menetrendek és programok között, megismerheti a helyi látnivalókat és a parkolási rendet is.

A festett állatfigurák a parkra jellemző állatvilág hangsúlyos fajtáit szemléltetik, egyfajta kincskeresésként pedig bronzból készült minifigurák mutatják be a környék állatvilágát és nevezetességeit a látogatóknak. Az alternatív tanösvényen található alkotások Plank Antal képzőművész munkái. A projekt részeként felújították az Akropolisz Szabadtéri Színpadot is, így a létesítményben a nyári színház szerelemesei már méltó körülmények között szórakozhatnak.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek