Minimum 50 százalékos béremelés a tanároknak – Miskolcon hirdettek oktatási programot Dobrev Kláráék

Megosztás

A Demokratikus Koalíció politikusa a borsodi megyeszékhelyre látogatott szerdán, ahol elsősorban az oktatási programjukról beszéltek.

Az Európai Unió himnuszával vette kezdetét a programbemutató rendezvény, majd Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökségi tagja felkonferálta Hegedűs Andreát – írja tudósításában a Minap.hu. A jövőre polgármesterjelöltként is elinduló országgyűlési képviselő “brutálisnak” nevezte a magyar oktatás jelenlegi helyzetét:

“A rendszerváltás óta ez a kormány követi el a legnagyobb bűnöket a tanárok ellen” – fogalmazott. Mint rámutatott, több kezdeményezés indult Miskolcról, elég csak a kockásinges tüntetésekre vagy a Tanítanék mozgalomra gondolni. “Miskolc büszke lehet a pedagógusaira” – jegyezte meg.

A rendezvényen részt vevő Szűcs Tamás (valamint Pilz Olivér) nevét említve emlékezett meg a pályát elhagyó tanárokról: “Ha elüldözik, ha nem becsülik meg a pedagógusokat, akkor nincs jövőjük a miskolci gyermekeknek sem” – hangoztatta az ellenzéki politikus.

“Romhalmazt fogunk örökölni a mostani kormánytól” – ezt már Dobrev Klára EP-képviselő, árnyék-miniszterelnök mondta. A szociáldemokrata szemléletet egyebek mellett abban fogta meg, hogy számukra mindenki értékes, szülessen gazdag vagy szegény családba, éljen Kelet-Magyarországon vagy a fővárosban. Azt mondta, hogy az oktatásban “mindenki megszabadulhat a béklyóitól”, hiszen csak az számít, “mi van benned, mit akarsz elérni, mire vagy képes”.

Dobrev Klára meglátása szerint a költségvetésben lenne pénz rendbetenni az oktatást, de a kormány másra költi azt. Azt mondta, a DK a pedagógusokkal együttműködve tenné rendbe a szektort. Kijelentette azt is, hogy csak szabad tanárok nevelhetnek szabadon gondolkodó fiatalokat.

Kifejtette végül, hogy mivel az oktatás közfeladat, ezért az adófizetők pénzéből fenntartott iskolákban nem lehet különbséget tenni a gyerekek között. “Nem mehet tovább, hogy az egyházi iskolákba járó gyerekek után több pénzt kapnak az intézmények. Aki állami támogatást kap, annak kötelessége minden gyermeket tanítani” – húzta alá.

A DK oktatási programját részleteiben Barkóczi Balázs országgyűlési képviselő, oktatási és kulturális árnyékminiszter mutatta be. Programjuk szerint egyenlő esélyeket biztosítanának bölcsődétől az érettségiig, 18 évre állítanák vissza a tankötelezettséget, és új nemzeti alaptantervet vezetnének be. Kormányra kerülve száműznék a politikai nevelést az oktatásból, és megteremtenék a szabad tankönyvválasztást, továbbá fejlesztenék a digitális kompetenciákat, és kiemelten támogatnák a nyelvtanulást.

Hozzátette, legalább 50 százalékkal emelnék a pedagógusok bérét, csökkentenék az adminisztrációs terheket, visszavonnák a “bosszútörvényt” és a tankerületi figyelmeztetéseket, fegyelmi büntetéseket, valamint új sztrájktörvényt dolgoznának ki. A jogtalanul elbocsátott pedagógusokat azonnal visszahelyeznék az eredeti munkakörükbe. Továbbá törvényben garantálnák a túlórák kifizetését. Önálló Oktatási Minisztériumot hoznának létre, és terveik szerint az iskolafenntartók a helyi közösségek és közoktatási társulások lennének.

Forrás és további részletek: Minap.hu; Fotó: Dobrev Klára Facebook

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek