Folyamatos sebfelszakítás – Az Orosz Bernadett-ügy tanulságai

Megosztás

Újabb állomáshoz érkezett Orosz Bernadett, a párja által súlyosan bántalmazott nő ügye. A férfi ellen indult per mostani tárgyalásán az ügyvédje azzal érvelt: a bántalmazás jogi kategória és a következményét csak egy különleges szakember tudja megítélni. Ekkor a felperes elhagyta a termet.

A védőbeszéd közben hagyta el a termet Orosz Bernadett, aki akkor azt mondta, amiatt döntött így, mert nem volt képes végighallgatni a rágalmakat és a személyét érő becsületsértéseket. A nő arról is beszélt, a vádlott a mai napig nem képes felelősséget vállalni a tetteiért, amivel jelentős mértékben megkeserítette mind az ő, úgy a családja életét. Továbbá az is elhangzott, hogy az alperes három bántalmazásból csak kettőre emlékszik, ráadásul pont a legsúlyosabbat nem tudja visszaidézni.

Orosz mindezek mellett azzal is indokolta távozását, hogy nem akart újratraumatizálódni. A napokban jelent meg a Telex hasábjain egy elemzés, mely éppen ezt a témakört járja körben. Renner Erika, a szintén párkapcsolati erőszakot átélő hölgy több problémára is felhívta a figyelmet. Őt a Budai Irgalmasrendi Kórház akkori vezetője, Bene Krisztián támadta meg otthonában, maró lúgot öntve a nő nemi szervéhez és annak környékére. Végül a férfit tizenegy év börtönre és huszonötmillió forint kártérítésre ítélték, ugyanakkor az eljárás közben felmerültek problémák.

Ilyen például az, hogy a kihallgató rendőrök sokszor nem rendelkeznek megfelelő pszichológiai képességekkel ahhoz, hogy átlássák, hogyan működik a párkapcsolati erőszak.

Emiatt sokszor vádaskodó, empátiát nélkülöző hangnemet üthetnek meg, amely egy második traumát okoz az eleve sérült lelkekben.

Ezt a szaknyelv újratraumatizálódásnek nevezi, harmadik lépése pedig az, amikor a sajtó mélyebben kezd el foglalkozni az üggyel, mint kellene, kattintásvadász címekkel és folyamatos megkeresésekkel zaklathatják az áldozatot. Továbbá, a régi történetek újra felszínre kerülhetnek, ezzel ismét fájdalmat okozva a bántalmazást elszenvedők számára.

A teljes elemezés ide kattintva érhető el. Ha pedig emellett is edukálódni szeretne a témában, a miskolci krízisambulanciával készült interjúnkért ide kattintson.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek