Milyen élményekkel teli programokat találhatunk Torockó környékén?

Megosztás

Torockó nevét mindenki ismeri, aki hallott már Erdélyről, vagy járt ott. A magyarok által lakott település Kolozsvártól 60 km-re található, régen mozgalmas bányászváros volt, ma pedig népszerű turistalátványosság.

A fehérre festett házikók fölé magasodó Székelykővel övezve nem mindennapi látvány ez a falu, amely a kétszer felkelő Napról is híres. A hajnali napfelkelte után eltűnik, majd újból előbújik a Nap a Székelykő mögül, ezért olyan egyedülálló Torockó.

S hogy milyen jellegzetességei vannak még a településnek? A helyi népszokások, a gyönyörű hímzett népviselet, a különlegesen szép bútorfestészet és a falubeliek vendégszeretete mind Torockó sajátosságai közé tartoznak. De vajon mit lehet itt csinálni, ha aktívan szeretnénk tölteni a szabadságunkat?

Székelykő

A környék sok mindenre alkalmas, nemcsak a természeti kincseket, a csodálatos épületeket és a vendégszerető embereket ismerhetjük meg. Lehetőség van siklóernyőzésre, sziklamászásra, tandemrepülésre, raftingra, gyalogtúrára és kerékpártúrára is. Kitörhetünk a hétköznapokból, fel tudunk töltődni a remek programok által.

A néphit szerint emberi alakot formáló, 1128 méter magas Székelykő Torockó főteréről indulva, a kijelölt túraútvonalon könnyen megmászható. Három fő csúcsa van: a Várkő, a csegezi Geszteg és a hidasi Geszteg. Szemben az 1220 méteres Ordaskő majdnem ugyanannyira szemet gyönyörködtető színpompás erdőivel, mint a Székelykő.

Tordai hasadék

Torda nagyjából 20 km-re fekszik Torockótól, amelytől nem messze található a Tordai hasadék. A túrázók számára nem túl nehéz terep ez a hasadék sem, amely Torda leghíresebb földrajzi nevezetessége. Legcélszerűbb autóval Mészkő felől megközelíteni, a bejáratnál fekvő menedékháznál tudunk parkolni is.

A legendák szerint számtalanszor megóvta a magyar népet a Tordai hasadék, és a Tündérvár nevű barlangban ma is tündérek laknak. Az 1 km hosszú hasadékon a szoros mélyén futó patak két oldalán felváltva, több függőhídon átkelve jutunk el a tisztásig.

A két oldalon magasodó 250 méteres sziklák 32 barlangot rejtenek. Ezek a függőleges sziklák tökéletesek sziklamászáshoz, siklóernyőzés közben pedig megcsodálhatjuk a táj szépségét is.

Aranyos völgye

Az Aranyos völgye tárul elénk, ha Torda felől közelítjük meg Torockót. Kora tavasztól lehetőség van itt raftingolásra, kajakozásra és kenuzásra is. A Szolcsvai-búvópatak és a Bedellői-havasok sziklaormai és mészkőképződményei a völgy legjelentősebb látnivalói. Ezek nagyon alkalmasak egy jó gyalogtúrára, amely közben magunkba szívhatjuk Erdély csodálatos levegőjét, és gyönyörködhetünk a lenyűgöző tájban.

Torockó környéke rengeteg lehetőséget tartogat az aktív pihenők számára, akár gyalogosan, akár kerékpárral indulnának útnak. A vizes sportok szerelmesei és a hegymászók is megtalálhatják a számukra legkedvesebb programokat. Aki pedig felülről csodálná meg a környék szépségét, a siklóernyőzés számára az ideális tevékenység. Feltéve, ha az időjárás is hozzájárul a sporthoz.

Kapcsolódó cikkek