Letöltendő fogházbüntetést kért az ügyészség a miskolci építési vállalkozóra

Megosztás

A Miskolci Járási Ügyészség gondatlan veszélyeztetés miatt vádat emel egy férfi ellen, akinek három munkása vesztette életét a tavaly augusztusi miskolci pinceomlásban. A tragédia során egy 26, egy 29 és egy 35 éves férfi vesztette életét, mindegyikük több gyermeket hagyott hátra.

A Borsod- Abaúj- Zemplén Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint a 45 éves miskolci férfi tavaly júniusban vállalkozási szerződést kötött egy miskolci pince bővítésére és felújítására. Bár a férfi három dolgozót alkalmazott a feladatra, nem biztosított számukra megfelelő egyéni védőfelszerelést, nem tartott munkavédelmi oktatást, és a pincerészt sem megfelelően erősítette meg.

A vádlott augusztus 31-én a munkásoknak azt a feladatot adta, hogy kéziszerszámokkal és bontókalapáccsal dolgozzanak a pinceág formai kialakításán. Azonban a munkavégzés során a pincefödém beomlott, és a boltozatból lezuhant kőtömb az ott dolgozó három férfit maga alá temette.

A főügyészség azt állítja, hogy a vádlott nem győződött meg az építmény stabilitásáról a munka megkezdése előtt, nem rendelkezett előzetes geológiai, hidrológiai és talajmechanikai vizsgálatról, nem készített kivitelezési, egészségvédelmi és biztonsági tervet, és nem gondoskodott a leeső tárgyak elleni védelemről sem.

Az építési kivitelező nem tett vallomást a nyomozati szakban, és nem ismeri el felelősségét a balesetért. Az ügyészség fogházbüntetést, pénzbüntetést és foglalkozástól eltiltást javasol a büntetlen előéletű férfi ellen.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek