Rövid időn belül újra sarki fényt figyelhetünk meg

Megosztás

Mindenkit meglepetésként ért a látvány, mikor november 5-én este az égre tekintettek. Sarki fény látszott hazánk felett, megyénk égboltján remekül kirajzolódott a különös fenomén. Most Kiss László csillagász a Klubrádióban azt nyilatkozta, ez hamarosan ismét megtörténhet.

Kiss László csillagász, a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat (korábbi nevén ELKH) Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója a Klubrádió Reggeli Gyors c. műsorában a következőkkel magyarázta elméletét:

„Napunk, központi csillagunk aktivitásának egyik maximuma felé tartunk, amely 2025-ben várható. Tizenegy évente a Nap nagyobb aktivitást mutat, sok folttal, és rengeteg kidobott gázfelhővel. Ezek a plazmafelhők elérhetik a Föld térségét is”

Kiss azt is megjegyezte, hogy ilyen intenzív fényjelenséget utoljára 2003 novemberében tapasztalhattunk ezen a szélességi körön, de várhatóan a következő másfél évben is előfordulhat. Ma pedig már a technológia alkalmas arra, hogy akár negyvenöt perccel előre jelezni tudják, ha egy nagyobb gáz-, illetve részecskefelhő tart a Föld felé, így a sarki fényeket is előre tudják jelezni.

A különleges égi jelenség eddig tíz alkalommal jelent meg felettünk. Azt, hogy a fények Magyarországról is láthatóak a Föld görbülete magyarázza. Az aurora borealis a sarkkörök felé fordul elő leggyakrabban, jellemzően több színben a legalsó rétegeiben zöld, a legfelső rétegeiben vörös, utóbbit láthattuk itthon.

A csillagásszal készült beszélgetést ide kattintva, megyénkben készült legszebb képeket pedig itt tekintheti meg.

Kapcsolódó cikkek