Káprázatos fotók készültek a sarki fényről Borsodban

Megosztás

Lenyűgöző felvételek születtek vasárnap este a sarki fényről, amelyet szabad szemmel még megyénkben is lehetett látni. A fények először rózsaszín, majd zöldes árnyalatokban táncoltak az égen. 

Lázár Endre a szemfüles fotós rögtön fényképezőgépet ragadott és lenyűgöző felvételt készített a sarki fényről Mezőkövesden. “Tegnap este egy rendkívül erős geomágneses viharnak köszönhetően Magyarországról is lehetett látni! Sose gondoltam volna, hogy életem első sarki fényét hazánkban, sőt szeretett városomban, Mezőkövesden fogom látni, mi több lefotózni. Extázis…” – írta bejegyzésében.

Muha Zoltán Sárospatakon egy mobiltelefon segítségével örökítette meg a ritka jelenséget.

Fotó: Muha Zoltán

Az ugyancsak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található Alsóregmecről Szabó Isti küldte az Időképnek az alábbi fotót:

Fotó: Szabó Isti

De mi okozza ezt a csodás égi jelenséget? A sarki fényt a Napból érkező töltött részecskéknek a Föld mágneses mezejével létrejövő kölcsönhatása okozza. Az ütközések során a részecskék energiája elektromágneses sugárzás formájában szabadul fel, ezt látjuk sarki fényként. A jelenség jellemzően a Föld mágneses pólusai közelében figyelhető meg, erősebb geomágneses viharok alkalmával azonban időnként a sarkoktól távolabb, így Magyarországról is láthatóvá válik.  

Kiemelt kép: Lázár Endre

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek