Vendégmunkásélet Magyarországon avagy miről meséltek a független vidéki lapok a héten?

Megosztás

Valami bűzlik a városi csatornában, megmentettek egy öngyilkosságra készülő tinit, tízemeletesben készülhetett felrobbantani magát egy nő, gazdag római kori temetőt találtak egy lignitbányában, a magyar állam halálsoron tartja a rokkantnyugdíjasokat, egy 15 éves diák ünnepi beszéde, kazakul beszélő magyar országgyűlési képviselő és a manilai vendégmunkások mindennapjai – ezek a témák érdekelték a héten a legjobban a Budapesten túli szabad szerkesztőségeket illetve az ő olvasóikat.

Régóta panaszkodnak a makóiak a Nagyérből áradó bűzre – írta meg a Szegeder. Szeptemberben a katasztrófavédelem és a népegészségügy is megvizsgálta a helyszínt, de hiányosságot nem tártak fel. A vízügy városon kívül, az önkormányzat városon belül takarítja a csatornát több-kevesebb sikerrel, de valaki folyton teleszemeteli, a lakosok meg szagolják, mivel közvetlenül a házak között folyik. Amikor a lap megkérdezte a fideszes polgármestert, azt válaszolta, hogy szerinte „az emberek fejében kellene rendet rakni”.

A Kecsup arról tudósított, hogy a napokban egy felüljáró korlátján lábait kilógatva ülő lányhoz riasztottak két kecskeméti rendőrt, akiknek sikerült megragadniuk a fiatal karját és a korláton átemelve biztonságba helyezték. A fiatal később elmondta, hogy úgy érzi, nem szeretik az osztálytársai, ezért gondolt arra, hogy öngyilkos lesz. A lap emlékeztetett rá, hogy igen gyakori a netes zaklatás, a cyberbullying, egy iskolapszichológus szerint pedig ma már nincs is olyan diákközösség, ahol ne ütné fel a fejét hasonló dolog, hiszen akár egy negyedikes-ötödikes osztálynak is van egy vagy több Viber vagy Messenger csoportja, és hogy ott mi folyik, abba nemhogy a tanárok, a szülők is alig-alig látnak bele.

Pécsett is rendőröket kellett hívni, de szerencsére itt sem történt tragédia, mert a TEK-esek sikeresen ártalmatlanítottak egy helyi nőt. Az akciót azért kellett elrendelni, mert felmerült, hogy beválthatja korábbi ígéretét, és öngyilkosságot követ el, és magával együtt felrobbantja a lakását is. Az illető a Szabad Pécs értesülései szerint egyedül él egy tízemeletesben, és korábban gyógyszeres kezelés alatt is állt. A nő egyik szomszédja a fenti előzmények miatt hívta a hatóságokat, mert erős gázszagot érzett. Végül több órával később az egyenruhásoknak sikerült a lakásába bejutni és ártalmatlanítani a hölgyet. A Szabad Pécs több élő videós bejelentkezéssel is tudósított a történésekről.

A Borsod24 egyik legnépszerűbb cikke arról tájékoztatta a megye olvasóit, hogy a Herman Ottó Múzeum régészei egy 58 síros szarmata temetőt tártak fel a bükkábrányi lignitbánya területén. Az elhunytak gazdag, sajátos ízlésvilágú közösséghez tartoztak: erről tanúskodnak az előkerült arany és ezüst ékszerek, valamint a római import tárgyak is. Utóbbiak nagy részét a ruhakapcsolótűk tették ki, ezek közül is a legkedveltebb a zománcos vagy emailos darabok voltak, amelyek különleges gonddal készültek. A temető gazdagságát az is jelzi, hogy ezek a tárgyak sokszor párban kerültek elő, néhány esetben pedig hármat is viseltek.

A magyar állam a jelenlegi szabályozással halálsoron tartja az embereket – jelentette ki dr. Szepesházi Péter ügyvéd annak a veszprémi pernek a tárgyalásán, amit egy rokkantnyugdíjas indított a magyar állam ellen. A felperes Orosvári Zsolt, aki 2019-ben azzal került be az országos hírekbe, hogy magánemberként klímát és kempingágyakat szerzett több olyan kórháznak, amelyekben gyerekeket gyógyítottak. Az alperes a Fejér Vármegyei Kormányhivatal – ez a hivatal adta ki azt a határozatot, amely szerint a felperesnek havi 82 ezer forint rokkantnyugdíj jár. Orosvári Zsolt ügyvédje a tárgyaláson azt mondta, hogy ügyfele mindazok érdekében perel, akiknek eleve alacsony szinten állapították meg az ellátását. Ez mintegy országosan háromszázezer embert érint – írta a VeszprémKukac.

Debreciner:  Jelenleg nincs meg az országban a közös akarat, ami szükséges lenne a változáshoz. Nekünk ezen kell dolgoznunk: mondjuk ki az igazságot, hogy a többiek meghallják!” Ezt egy 15 éves diák mondta abban a beszédében, ami Debrecen belvárosában hangzott el az 1956-os forradalom ünnepén más szónoklatok mellett. Itt és a kínai akkumulátorgyár, a CATL építkezésének szomszédságában a jogállamiságért, a demokráciáért, az egészséges és élhető környezetért, valamint az oktatás jövőjéért tüntettek a Mikepércsi Anyák, az Egységes Diákfront és más civil szervezetek közös rendezésében. „Fegyverek helyett most tőkével gyarmatosítanak” – Civilek tüntettek a debreceni akkumulátorgyártás ellen október 23-án címmel jelent meg erről a tiltakozásról a Debreciner részletes, videós, képgalériás beszámolója.

Jász-Nagykun-Szolnok megye 3. számú választókörzetének fideszes országgyűlési képviselője alaposan meglepte a helyieket, amikor egy különös nyelven kezdett el beszélni saját közösségi csatornáján. Kiderült, hogy a politikus a Kazak Köztársaság Napja alkalmából mondta el köszöntését, amelyet az egyik helyi televízió le is adott. A „keleti nyitás” politikájába kiválóan illeszkedő anyagból kiderült, hogy a képviselő szerint „mi vagyunk a legnyugatabbra szakadt testvérei a kazakoknak”, és hogy ott ugyan „más a demokrácia, mint a nyugati, de nincs minőségi különbség.” A Szol24 munkatársai megtudták, hogy a képviselő eredeti autószerelői oklevele mellett muzeológusi és turkológusi végzettséggel is rendelkezik. Utóbbit 1997 és 1998 között az Al Farabi Kazak Állami Egyetemen szerezte, és egy ideje ő a Magyar-Kazak Baráti Társaság titkára.

Egy évvel ezelőtt nagy hír volt Szombathelyen, hogy a város több üzemébe is Fülöp-szigeteki vendégmunkások érkeztek. Azóta már nyilatkoztak az ázsiai munkavállalók magyarországi közvetítésével foglalkozó cégtől a Nyugatnak, de a szerkesztőség elérkezettnek látta az időt, hogy végre az érintettekkel is leüljenek beszélgetni. A cikkből többek között kiderül: náluk az átlagfizetés mindössze 100 euro körüli, amelyhez képest itt rengeteget keresnek. Kétéves szerződésük alatt nem utazhatnak haza, de anyagilag mindenképpen megéri számukra ez az áldozat. Az időjárás és a Manilához mérten meglehetősen csendes kisvárosi hangulat még furcsa számukra, de lassan megbarátkoznak az itteni élettel, és már a lángost is megkedvelték.

Kapcsolódó cikkek