Így öltözködhetsz fenntarthatóan

Megosztás

Elsőre nagy kihívásnak tűnik a fenntartható és etikus ruhatár összeállítása, de némi odafigyeléssel könnyedén megvalósítható. Cikkünkben szakértők tippjeit osztjuk meg olvasóinkkal, hogy könnyebb legyen elérni a fenntartható ruhatár összeállítását.

1. Viseld 30-szor, vagy egyszer sem!

Livia Firth, az Eco Age alapítója kezdte el a #30Wears kampányt, amely arra ösztönöz bennünket, hogy csak olyan darabokat vásároljunk meg, melyeket biztos, hogy legalább 30-szor viselni fogunk. Ahogy ő mondja, biztosan meg fogunk lepődni, hogy hány ruhadarab megrendelése/megvétele előtt merjük kijelenteni azt, hogy “igen, ezt biztos, hogy legalább 30-szor viselni fogom”. 
A kampány üzenete és Livia tanácsa tehát az, hogy válasszunk hosszú élettartamú, sokoldalú darabokat, és minden esetben gondolkodj előre!

2. Tájékozódjunk a márkákról!

A fenntarthatóbb ruhatár kialakításában az egyik legnehezebb dolog az, hogy hol kezdjük – és ami még fontosabb, hol vásároljunk? De a tájékozódás ma már sokkal könnyebb, mint régen volt. Az Internet korában egyszerűen utána nézhetünk az egyes brandeknek, illetve egyre több fenntartható márka születik világszerte. A külföldiek közül a Tome, Reformation, Aitch Aitch, Amur, Zady, Kitx, Veja, Bottletop és Lemlem a legnépszerűbbek, melyeket Emma Watson is ajánl, de a magyar designerek közül is többen alkotnak már környezetbarát alapanyagokból.

Indíts egy kis nyomozói munkát, találj rá a stílusodhoz és pénztárcádhoz leginkább illő márkákra, és kombináld a fenntartható kreációkat a már meglévő kedvenceiddel! Ha pedig nem szeretnél lemondani a high street márkákról, válassz a fenntartható kollekciókból, pl. a H&M Conscious Collectionjéből.

3. Vásárolj olyan darabokat, melyek szezontól függetlenül viselhetők!

A lényeg, hogy érezd jól magad azokban a darabokban, amelyeket viselsz, de fontos, hogy gondolj a következő időszakokra is; a farmerek, pólók, klasszikus ruhák a meleg és a hideg időszakban is viselhetők. Robert Johnson, a GLAMI divatkereső country managere is kombinálhatóság mellett foglal állást. A GLAMI célja, hogy egy átfogó platformot nyújtson a divatrajongóknak, ahol ők egyedi preferenciáik szerint, különböző szűrők segítségével válogathatnak az e-shopok sokrétű kínálatában, és egy helyen találják meg a hozzájuk leginkább passzoló kreációkat. A cég hamarosan fenntartható és hazai márkákat is promotálni fog, így minket is segít majd abban, hogy pontosabb képet kapjunk a magyar, fenntartható divatvállalatokról – egy friss kutatás ugyanis kimutatta, hogy mi magyarok is érdeklődünk a fenntarthatóság iránt, csak kevés az információnk róla. Külföldi divatkeresők közül a Lyst divatkeresőt ajánljuk, szuper brandek és nagy választék várnak rátok!

4. Változtasd meg a pénzköltési szokásaidat!

Gondold meg, mire és milyen összegekben költesz! Ahelyett, hogy a megtakarításaidat egy csilli-villi alkalmi ruhára vagy egy méregdrága cipőre költenéd – amit jó eséllyel csak néhányszor fogsz viselni –, próbálj meg a minőségibb, tartósabb darabokra költeni, és a mindennapi öltözködési szokásaidat tartsd szem előtt. Előfordulhat, hogy így sem úszod meg nagyon olcsón, de gondolj bele, ha csak egy farmert vásárolsz meg egy évben, ami mindenhez passzol, már mindenki jól jár. Néhány szezon után pedig egy kiváló minőségű darabokból álló, fenntartható gardrób boldog tulajdonosa leszel. Hidd el, ez egészen felszabadító érzés.

5. Attól még, hogy környezetbarát, nem csúnya!

Egyre több márka látja a környezetvédelem fontosságát, így a fenntartható tervezés és gyártás ma már nem jelent kompromisszumot Könnyen találhatunk divatos és kényelmes ruhadarabokat, amelyek a környezetünket is kímélik.

Ha az is érdekel, hogyan lehet fenntarthatóbb az elektronikai termékek használata, akkor ebben a cikkünkben további információkat találsz.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Forrás:Glamour.hu

Kapcsolódó cikkek