Hörcsik Richárd a csúcstartó: több mint ötmillió forintért tankolt egy év alatt

Megosztás

A borsodi fideszes képviselő autózott a legtöbbet közpénzből: a Blikk számításai alapján ez 132 ezer, a politikus szerint 76-90 ezer kilométernek felel meg.

Adatigényléssel fordult a Blikk az Országgyűlés Hivatalához, amelyben kikérték a ciklus eleje óta megkötött összes frakciószerződést, továbbá a képviselők benzinkártya-használatára, lakás-, illetve irodabérletére vonatkozó információkat. Ez alapján a cikksorozatuk legfrissebb részében a képviselők üzemanyagköltségeit vesszük górcső alá.

E tekintetben a csúcstartónak Hörcsik Richárd bizonyult, aki 2022. augusztusa és 2023. júliusa között több mint 5 millió forintért tankolt. A bulvárlap számításai szerint ez körülbelül 132 ezer kilométer megtételéhez elegendő: ezzel a borsodi fideszes képviselő 246-szor megtehette oda-vissza a Sárospatak–Budapest utat az otthonától a Parlamentig.

Hörcsik a Blikk megkeresésére némileg kevesebb kilométert számolt: “5 millió forint – átlagosan 650 Ft/liter gázolajáron számolva, de akadt, amikor 720 Ft felett volt az ára, s előfordult, amikor 600 alatt – 7692 liter üzemanyagot feltételez. Az autóm 8,5-10 liter között fogyaszt, attól függően, mennyit állunk a dugóban, mennyire sietünk egyik rendezvényről a másikra. Ez alapján 76000-90000 km közötti futásteljesítmény jön ki az évre, ami teljesen reális” – számolgatott a politikus.

A fideszes képviselő arra is magyarázatot adott, miért végzett az élen ebben a vonatkozásban: “Olyan választókerületben élek, dolgozom, ami a legtávolabbi a fővárostól, és földrajzilag is a legnagyobb kiterjedésű, ráadásul a legtöbb – 98 – településből áll. Ha a körzetem két szélső pontjára, Szemerére és Zemplénagárdra szeretnék eljutni, 229 kilométert kell utaznom Sárospatakról. Például a több szünnapos nemzeti ünnepeken gyakran előfordul, hogy tíz fölötti azoknak a településeknek a száma, ahol együtt ünnepelek a polgárokkal.”

Az üzemanyag-fogyasztási dobogó második fokára egyébként jókora lemaradással, a szintén fideszes Szabó Zsolt állhatott fel, aki 3,4 millió forintot használt fel a benzinkártyáról.

Forrás és további részletek: Blikk; Fotó: Hörcsik Richárd Facebook

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek