Születésnapját ünnepli a miskolci Szimbiózis Alapítvány

Megosztás

Pontosan 24 éve hozták létre a szervezetet, amelynek posztja szerint az elmúlt évek bőven szolgáltattak sikert, örömöt és nehézséget egyaránt.

Most ünnepli 24. születésnapját a miskolci Szimbiózis Alapítvány, amelyet 1999-ben hoztak létre. Az Alapítvány jelenleg is sokféle módon támogatja a sérülteket nevelő családokat Borsodban: van, akinek a szállításban nyújtanak segítséget, másoknak speciális táborokkal, nappali ellátással segítenek. Emellett fontos tevékenységük, hogy a felnőtt fogyatékkal élőket hozzásegítsék a minőségi és tartalmas önálló élethez.

A szervezet a születésnapi posztjában úgy fogalmazott: az elmúlt évek bőven adtak számukra sikert, örömöt és nehézséget egyaránt, “de soha nem tévesztettük szem elől a célt: azért dolgozunk nap mint nap, hogy szebbé és örömtelivé tegyük a fogyatékossággal élők mindennapjait.”

Egyúttal azt a történetet is felidézték, hogyan is jött létre maga az alapítvány 24 évvel ezelőtt: “A ’90-es évek Miskolcán járunk. Az egyik alternatív iskolában merész pedagógiai vállalkozást indít a tanító: hivatalosan is bejelentett integráló osztályt hozott létre, azaz a szülők neheztelése ellenére, értelmileg akadályozott gyereket vett fel osztályába. A „furcsa” fiúcskát az egyik kislánnyal ültette össze egy padba. Fél év múlva „csoda” történt! Minden külső erőltetés nélkül, a kislány mentora, őrangyala lett a fiúcskának (pl.: elkezdte segíteni őt az iskolai feladatok végzésében).”

“A pozitív történet kapcsán a lány szülei megkérdezték, hogy hogyan fejezhetik ki köszönetüket, hogyan segíthetik ezt az integrációs folyamatot? A válasz egyértelmű volt! Segítsenek létrehozni egy alapítványt, mely ennek a fogyatékos fiúcskának felnőtt életében is pozitív jövőképet tud majd adni. Így lett a kislány édesanyja, Lengyelné Kratkóczki Beáta a Szimbiózis Alapítvány alapítója és az egykori osztálytanító, Jakubinyi László az alapítvány kuratóriumi elnöke.”

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek