Javítható az elektromos kormánymű?

Megosztás

Néhány évvel ezelőtt a világ elkezdett átállni az olajos technológiáról az elektromos kormányműre. Ennek következtében viszont még nincs nagy tapasztalata a legtöbb szakszerviznek az elektromos kormányművek felújítása kapcsán.

Az elektromos kormányműveknek vannak előnyei, ugyanakkor a hátrányaikat sem érdemes elhallgatni. Ez utóbbiak közé tartozik az, hogy nagyon magas százalékban hajlamosak a meghibásodásra. S ha mindez nem volna elég baj, még a felújításhoz szükséges alkatrészek is drágák, maga a felújítás munkadíja pedig ugyancsak nem olcsó. A felújítás teljes költsége szinte soha nem úszható meg hatszámjegyű összeg alatt.

Az elektromos kormánymű csak bizonyos esetekben javítható

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy az elektromos kormánymű sok esetben, de nem minden esetben javítható. A Szervokormány javítás csapata általában egy telefonos egyeztetést követően meg tudja mondani, hogy a hibajelenségek alapján mire lehet számítani.

A pontos diagnózist természetesen csak alapos bevizsgálást követően lehet meghatározni, amely az eredeti gyár által kiadott műszerekkel történik. Jó hír, hogy ennél a cégnél nem kell külön fizetni a bevizsgálásért. Amennyiben kiderül, hogy a kormánymű felújíthatatlan, akkor szétszerelt állapotban adják vissza a tulajdonosának.

Ideális esetben a javítható kormányművek nagyon gyorsan visszaszerelhetővé válnak. Elképzelhető, hogy akár három napon belül végeznek a szakemberek a javítással, de olykor ez egy hétig is eltarthat.

Számos típusra van kidolgozott javítási technológia

Vannak olyan autótípusok, amelyek elektromos kormányműveire létezik bevált javítási technológia. Ezek közé tartozik a Mercedes A és B osztály, a Volkswagen-csoport típusainak többsége, a Mazda 6, a Mitsubishi Colt, a Smart Forfour, az Opel Astra J, a Honda Civic bizonyos évjáratai, valamint a Citroen C2 és C3.

Amennyiben nincs a listában az autód, nem kell rögtön arra gondolnod, hogy annak elektromos kormányműve felújíthatatlan. Mindenképp érdemes konzultálni a szervizzel, ennek leghatékonyabb módja, ha telefonon érdeklődsz. A pontos tájékoztatás érdekében készítsd elő az adattáblát, a kormányműről leolvasott cikkszámot. Szükség lesz még a gyári cikkszámra, alvázszámra és az autó olyan adataira, amelyek kivétel nélkül megtalálhatók a forgalmi engedélyben.

Mit lehet tenni, ha nem javítható a kormánymű?

Megesik, hogy az elektromos kormányműveket a legtapasztaltabb szakemberek sem tudják megjavítani. Ekkor cseredarabot szoktak felkínálni, ami ugyan többe kerül, mint egy kormánymű felújítása, de olcsóbb, mint egy gyári új alkatrész.

Ezek az információk meglehetősen lehangolók lehetnek. Mivel azonban jobb alternatíva e pillanatban nincs, így érdemes élni ezzel a lehetőséggel. Ugyanakkor a felújított kormányművekre egy év jótállást ad a Szervokormány javítás csapata, ami a számla megőrzése esetén egyszerűen érvényesíthető adott esetben.

Kapcsolódó cikkek