Felmondott a Herman gimnázium tanára, a Tanítanék Mozgalom alapítója, Pilz Olivér

Megosztás

A Herman Ottó Gimnázium országszerte híressé vált, egyébként rendkívül elismert tanára már júniusban megmondta, ha ősszel bevezetik a státusztörvényt, elhagyja a pályát. Ez megtörtént, Pilz pedig érvényesítette akkor letétbe helyezett felmondását.

De “nem történt semmi”, mindössze egy újabb kiváló tanárral kevesebb Miskolcon és Magyarországon. Legalább az óvodásokat nem műtik át ellenkező neművé, ilyen apróságokkal miért kellene foglalkozni, mint a közoktatás teljes összeomlása hazánkban.

A Tanítanék Mozgalom alapítója, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára, Pilz Olivér is felmondott. A matematika, fizika és biológia szakos tanár még június elején helyezte letétbe a felmondását, amelyet a státusztörvény elfogadása esetén tervezett érvényesíteni. Most érvényesítette. Szeptember 29-én ugyanis befejezte a pedagógusi hivatását – reményei szerint nem örökre –, de a Tanítanék Mozgalommal tovább küzd az oktatásért – számolt be róla a Hírklikk.

A kormány úgy fogadta el a státusztörvényt, hogy több tízezren tiltakoztak ellene, hiszen a státuszváltás még rosszabb helyzetbe hozza a pedagógusokat, és még jobban ellehetetleníti a gyerekek megfelelő színvonalú oktatását. Pilz Olivér ezért úgy döntött, hogy jelenlegi tanítványai miatt ugyan fájó szívvel, de befejezi pedagógusi hivatását – reményei szerint nem örökre. 

A majdnem három évtized alatt több száz diákot nevelt fel, sőt, több generációnyit, hiszen valamikori tanítványai gyerekeit is tanította már. Felkészítette őket a sikeres érettségire és hozzájárult ahhoz, hogy tantárgyaiból megállják a helyüket az egyetemeken is, és valóra válthassák elképzeléseiket.

Olivér egy azok közül, akiket a státusztörvény elüldözött a pedagógusi pályáról, és akiknek a hiánya tovább súlyosbítja a már amúgy is óriási, 30 ezer főt számláló tanárhiányt.  

Olivér ugyan tanárként felmond, de tovább küzd az oktatásért – változatlanul a Tanítanék Mozgalommal. Az ősszel induló országos hálózat kiépítését fogja felügyelni, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy gyökeres változást történjen az oktatási rendszerben – közösen, együttes erővel.

Egy hó eleji interjú során a következőket mondta: “Lassú leépülés lesz. A szülők egyre több iskolában fogják tapasztalni, hogy megint nincs ilyen, vagy olyan tanár, nincs tanítónő. Előbb-utóbb, amikor már tényleg a takarító néni fogja a fizikaórát megtartani, ez már nekik is számítani fog. A legtöbb szülőnél ugyanis egyelőre még mindig csak az számít, hogy napközben, amíg ő dolgozik, a gyerek felügyelet alatt legyen. Ha a magyaroknak ez kell, akkor lehet, hogy ezt kell csinálni. Aki nem ezt akarja, az benyúl a pénztárcájába, és a magánoktatást fogja megfizetni. Ahogy van magánegészségügy, úgy lesz magánoktatás is. Az biztos, hogy nagyon sok tehetséges gyerek fog így elveszni. Magyarország gyalázata, ami most történik, lényegében véve a gyerekeink jelenét és jövőjét tesszük tönkre – állapította meg Pilz Olivér. Persze, a sajátunkét is, csakhogy míg a mi jövőnkért mi vagyunk csak felelősek, a baj az, hogy a gyerekeink jövőjéért is mi lennénk azok. Ám úgy tűnik, a magyarok nem tudnak felelősen gondolkodni.”

Egy ide illő, a valóságot fájdalmasan jól bemutató videó bemutatja a jelenlegi közoktatás jelenét és jövőjét:

Joseph Haydn: 45. fisz-moll “Búcsú” Szimfónia – finale Giardino Armonico vez.: Giovanni Antonini

“Menj, ha menni akarsz, nem tartlak én vissza. Mikor elindulsz, könnyű, bús dalt kapsz az útra. ” /Mészáros Zsolt/ A fájó valóság – amit nem mindenki lát…

A videót a megfelelő helyen a megfelelő feliratokkal ellátva rájövünk, valóban ez zajlik

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek