Átlagosan közel félhavi nyugdíjkiegészítés érkezik novemberben

Megosztás

Orbán Viktor bejelentette: a vártnál némileg magasabb infláció miatt korrigálják a nyugdíjakat – igaz, pontos számot nem mondott.

Idén az infláció magasabb volt a vártnál, ezért nyugdíjkiegészítést fizet az állam novemberben – jelentette be Orbán Viktor a Facebookon a HVG cikke szerint.

A miniszterelnök pontos számot ugyan nem említett, de úgy fogalmazott, hogy novemberben átlagosan közel félhavi nyugdíjjal több érkezik majd.

A törvény szerint a nyugdíjakat minden évben annyival növelik meg, amekkora inflációval terveznek az adott évi költségvetésben – 2023-ban ez 15 százalékot jelentett. Ha kiderül idő közben, hogy a kormány elszámolta magát és alulbecsülte az inflációt, akkor novemberben az első nyolc hónap számai alapján újraszámolják ezt, hogy annyival nőjenek a nyugdíjak, mint amekkora a drágulás valójában volt.

Gulyás Gergely miniszter később a Kormányinfón elárulta: mivel a 15 helyett 18,5 százalékos inflációt várnak, egész pontosan 3,5 százalékos emelésről lesz szó novemberben, amit az első tíz hónapra is megkapnak utólagosan a nyugdíjasok.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek