Faültetést szerveznek Borsodban – várják az önkéntesek jelentkezését

Megosztás

A Kistokaj és Sajópetri közötti útszakasz fásítására készülnek a lelkes természetkedvelők. Jelenleg még csak a tervezési szakaszban tart a zöld akció, de októberben elkezdődnek a munkálatok. Addig is önkéntesek jelentkezését várják a szervezők.

Nap mint nap számtalan kilométert teszünk meg akár autóval, akár busszal vagy éppen biciklin. Vannak, akik hajnalban több órát utaznak, míg elérnek abba a városba, ahol dolgoznak, majd mikor végeztek, este ugyanazt az utat teszik meg visszafelé. Mindenki szeret nézelődni az ablakon át és gyönyörködik a tájban. Mennyivel jobban szeretjük azokat a részeket, ahol szép zöld területet látunk, sok-sok fával. Na de, azokat a fákat is el kell ültetniük valakiknek.

Simon Szabolcs Sajópetriben él és Nyéken dolgozik. Véleménye szerint a környezetünk és a zöld területek védelme nagyon-nagyon fontos. Nem ez az első, hogy faültetési akciót szervez. A Kistokaj és Szirma közötti útszakaszon jegenye nyárfák díszelegtek. Az a fasor nagyon elöregedett már, ezért nemrégiben hársfákkal -amiből sok nem maradt meg- majd az Ő vezetésével idén februárban korai juharral ültették végig azt a szakaszt. A mostani zöldítés, mint ahogyan akkor is, a jövő érdekében zajlik.

„Borsodban tűnik el a legtöbb fa, itt történik a legtöbb falopás. Itt a szomszédban volt erdő, de az is nagyon megritkult. Ennek a fásításnak a kiindulási pontja maga a táj. Itt vagyunk a Sajó-Hernád-sík mellett, annak a mentén. Erre a tájra a legjellemzőbb a tatárjuhros-lösztölgyes erdőtársulás. Ennek a típusnak az ország 12%-át kellene borítania, ehelyett pusztán, 0,7% az ami még megmaradt. Nyilván nem lehet annyit visszaültetni, amennyit elloptak vagy kiirtottak, de ha minden évben zajlik egy kis zöldítés, akkor talán, hosszú évek alatt kicsit tudunk javítani az egyensúlyon. Ezek az egyedek díszfaként vannak elültetve, tehát minimum 100 évig a helyükön is maradnak.” – válaszolta kérdésünkre Simon Szabolcs, a fásítás szervezője.

A körülbelül három kilométeres szakaszra hatszáz korai juharfát fognak elültetni. A növények egy része kaszálástól mentett, kisebb részét civil emberek ajánlották fel számukra, egy másik része a szervező saját nevelése. Azokat a darabokat pedig, amik még hiányoztak a kellő mennyiséghez, megvásárolta. Azonban a munkálatok előtt több hivatalos lépést is tenniük kell: a helyi önkormányzat intézi az engedélyekkel kapcsolatos feladatokat. A Magyar Közút szakemberei jelölik majd ki a szakaszt, ahová a fákat helyezik el.

Fotó egy hasonló közösségi faültetési programról

Az ültetést a tervek szerint októberben végeznék el, ez viszont nagyban függ az aratástól és az időjárástól is. Addig azonban még önkéntesek jelentkezését várják, akik szívesen segítenének abban, hogy szebbé és barátságosabbá tegyék azt a szakaszt. A tervek szerint többen érkeznek Budapestről is, azonban a legtöbben a környékről tevékenykednek majd a folyamatban.

Aki a Kistokaj és Sajópetri közötti útszakasz fásításában szeretne részt venni, érdeklődhet Simon Szabolcsnál, a [email protected] e-mail címen.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek