Így zajlik az őszi rágcsálóirtás Miskolcon

Megosztás

A város közterületein szeptember 1-től megkezdődött az őszi fő rágcsálóirtás. A munkálatok két ütemben zajlanak, egészen november 15-ig.

Az első ütemben a közterületeken lévő csapadék és szennyvízaknákba, vízelvezető csatornákba helyeznek el a szakemberek irtószert – olvasható a Városgazda közleményében. Nyílt vízfolyások mederpartjain, nagyobb, bokros területeken a vegyszer zárt, feliratozott etetőládákban kerül kihelyezésre. A területek átvizsgálása során a rágcsálók fészkeinek kezelésére, felszámolására is sor kerül, megakadályozva a kártevők további szaporodását.

A munkavégzések területi sorrendje: Belváros, Miskolc-Tapolca, Diósgyőri vár és környéke, Lillafüred.

Nagyobb bérházas lakóterületek (Avas városrész I-II-III üteme, Szentpéteri kapui lakótelep, belváros melletti bérházas városrészek, Győri kapui, Kiliáni, Diósgyőri, Komlóstetői lakótelep), Ezek után a többi bérházas városrész közterületei, valamint a családi házas városrészek következnek. Berekalja, Hejőcsaba, Bábonyibérc, Tetemvár, Selyemrét, Vasgyár, Pereces, Görömböly.

Az általános rágcsálóirtás mellett kivizsgálják a lakossági bejelentéseket is, és ha szükséges, ezeken a részeken is beavatkoznak. Az őszi fő irtás második ütemében visszaellenőrzésre kerülnek az első ütemben kialakított irtószer-kihelyezési helyszínek (melyek zöld festékkel vannak megjelölve). A kártevők által elfogyasztott mennyiség pótlása mellett indokolt esetben újabb helyszínekre is kerülhet irtószer. A patkányfészkek ellenőrzése mindaddig folyamatos, amíg azoknál életjelek tapasztalhatók. Így elérhető az állomány csökkentése és a jelenlétük minimális szintre szorítása.

A rágcsálók (egerek és patkányok) jelenléte és az általuk terjesztett betegségek, valamint az általuk okozott károk már régóta nagy veszélyt jelentenek. A nagyobb városokban a környezeti feltételek és kiváló fészkelőhelyek kedvező feltételeket biztosítanak az életvitelükhöz és szaporodásukhoz. Visszatérő helyszínek az illegális szemétlerakó helyek, valamint egyes közterületen tárolt kommunális hulladékgyűjtők környezete, ahol többször is meg kell ismételni a rágcsálóirtást.

A Miskolc Holding tagvállalataként működő Városgazdához érkezett bejelentések kivizsgálása során több alkalommal kiderült, hogy a rágcsálók, patkányok elleni védekezés csak úgy lehet eredményes, ha a magántulajdonban vagy bérleményben lévő területeken is elvégzik a rágcsálóirtást. Ezeken a helyeken a patkányfertőzöttség megszüntetése a tulajdonos vagy bérlő kötelessége. A jogszabályok értelmében a hatóságok kötelezhetik a magánterület tulajdonosát vagy kezelőjét a szakszerű rágcsálóirtás elvégzésére, illetve elvégeztetésére.

A közterületeken jelentkező problémákat bejelenthetik a varo[email protected] e-mail-címen, vagy a Városgazda honlapján (https://varosgazda.hu/lakossagi-bejelentesek ).

Épp néhány hete írtunk egyébként arról, hogy a Szinva terasznál is elszaporodhattak a rágcsálók.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek