Fegyverrel fenyegette a rendőröket a nő Miskolcon, a TEK-esek fogták el

Megosztás

A Debreceni Járásbíróság nyomozási bírója 2023. szeptember 6-án megszüntette a letartóztatását és elrendelte előzetes kényszergyógykezelését annak a nőnek, akivel szemben fegyveresen elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség.

A terhelt előzetes kényszergyógykezelésének elrendelését és egyben letartóztatásának megszüntetését az ügyészség indítványozta, tekintettel a beszerzett igazságügyi elmeorvosszakértői véleményre – írja az Ügyészség közleménye alapján a Hajdupress.hu portál.

A rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított 2023. július 11-én, a hajnali órákban Miskolcon, a Hunyadi utcában található lakásában különböző dolgokat tört össze, valamint dobált az udvarra, emiatt szomszédok értesítették a rendőrséget. A helyszínre kiérkező rendőrök azt tervezték, hogy amennyiben a bejelentés valósságáról meg tudnak győződni, akkor biztonsági intézkedés keretében a nőhöz mentőt hívnak és gondoskodnak orvosi ellátásáról.

A rendőrök 3 óra 25 perckor bekopogtattak a lakásba, majd a gyanúsított az ismételt kopogtatásra sem válaszolt, ehelyett az egyenruhásoktól balra eső ablakot kinyitotta, azon egy valódi lőfegyvernek tűnő airsoft fegyvert nyújtott ki és azzal fenyegető jelleggel az éles lőfegyvereken alkalmazandóval azonos mozdulattal és hanghatással csőre töltő mozdulatot végzett.

A rendőrök ezt látva és hallva – attól tartva, hogy éles lőfegyverrel fenyegetik őket és bármikor rájuk lőhetnek – a tervezett intézkedésüket megszakították, gyorsan fedezékbe vonultak és szolgálati lőfegyverüket tűzkész állapotba helyezték, illetve megerősítő erőt kértek a helyszínre. Ezt követően a rendőrök felszólították a gyanúsítottat, hogy tegye le a fegyvert, a nő azonban ezt hangosan megtagadta azzal, hogy a rendőrök tegyék le a fegyvert.

A helyszínre végül a Terrorelhárítási Központ állománya érkezett, akik a lakásba behatolva elfogták a gyanúsítottat, aki még ekkor is egy 2 méter hosszú bottal a kezében ment feléjük. A nő ellenállását a rendőröknek testi kényszerrel kellett megtörni, majd megbilincselték.

A gyanúsított által használt lakásban tartott helyszíni szemle során a rendőrség több airsoft pisztolyt és azokhoz tartozó tárakat, sok helyen kilyuggatott kartondobozt, szétgurulva airsoft fegyverekbe való műanyag golyókat talált.

A beszerzett igazságügyi elmeorvosszakértői vélemény szerint a gyanúsított a cselekmény elkövetésekor és jelenleg is kóros elmeállapotú, amely miatt képtelen arra, hogy cselekményei következményeit felismerje, illetve hogy egy ilyen felismerés kialakulása esetén ennek megfelelően cselekedjen. A nő ugyan büntetlen előéletű, állapota miatt azonban tartani kell attól, hogy a jövőben újabb hasonló bűncselekményt fog elkövetni.

A bíróság álláspontja szerint a szakértői vélemény alapján indokolt a gyanúsított ideiglenes kényszergyógykezelésének az elrendelése, amit az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben kell végrehajtani. A bíróság végzése végleges.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek