A miskolci háztetőkön simán elő lehetne állítani a paksi energiatermelés tizedét

Megosztás

Ha pedig az összes nagyváros beszállna, nagyon sok energiatermelési probléma oldódna meg napelemekkel. Igaz, ezzel komoly gond van, nincs a képletben Oroszország és jóval kevesebbet lehetne lenyúlni az üzletből.

Elkészült Miskolc napenergiatérképe, ami egyes lakóházakra, épületekre, tömbökre lebontva megmutatja, hogy éves szinten mekkora mennyiségű villamosenergiát lehetne előállítani, és ezzel mennyit takaríthatnánk meg. Debrecen és Zalaegerszeg után elkészült Miskolc napenergiatérképe is – jelentették be szerdán, sajtótájékoztatón a polgármesteri tárgyalóban. Az innováció kapcsán a város vezetője a miskolci lehetőségekről és klímacélokról beszélt.

Veres Pál rámutatott, a klímaváltozás kihívások elé állítja az önkormányzatokat, de egyúttal rá is kényszerít mindenkit arra, hogy alternatív megoldásokat keressen. A napenergia hasznosítása pedig egy jó lehetőség. Elmondta, a térkép lakóknak, önkormányzatnak, intézménynek, vállalatoknak egyaránt megmutatja, melyek a legalkalmasabb területek napelemek telepítésére.

A polgármester felhívta a figyelmet: Miskolc bekerült azon európai városok közé, amelyek elkötelezték magukat a széndioxid-kibocsátás minimálisra csökkentése mellett. Ezen vállalásukat segítheti a térkép elkészülte. És a cégek letelepedésénél is. A városvezető elmondta, a tárgyalások során egyre gyakrabban hangzik el a kérdés: milyen energia-ellátási lehetőségekkel rendelkezik Miskolc? Milyen megújuló energiát tudnak majd felhasználni?

– Fontos, hogy mi ilyenekkel tudjunk szolgálni számukra – húzta alá Veres Pál, aki rámutatott: a geotermikus energia mellett napelemparkkal is rendelkezik a város. Ezen a téren még van fejlődési lehetőség. – Ugyanakkor az energiaválság megmutatta, hogy a drasztikus áremelkedés nehéz helyzetbe hozhat bárkit. Ezért célszerű függetlenedni, alternatív megoldásokat keresni. További részletek a Minap.hu cikkében olvashatók.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek