Akkumulátor-feldolgozó üzemet tervezhetnek Alsózsolcára

Megosztás

Az új üzemben a Magyarországon lítiumion akkumulátorokat előállító üzemek gyárából származó gyártásközi selejt akkumulátorblokk gyűjtését, előkezelését és hasznosítását tervezik.

Éves tízezer tonna kapacitású akkumulátor feldolgozót tervez a részben szlovén magánemberek tulajdonban lévő Andrada Group Magyarország Kft. Alsózsolcán – írja a Borsod Abaúj Megyei Kormányhivatal Közleménye alapján a villanyautosok.hu portál.

Az új üzemben a Magyarországon lítiumion akkumulátorokat előállító gyárak (pl.: dél koreai SAMSUNG SDI gödi, az SK Battery Manufacturing Kft. komáromi, a japán Yuasa Magyarország Kft. miskolci) gyárából származó gyártásközi selejt akkumulátorblokk (nehézfémeket tartalmazó fémoxid) gyűjtését, előkezelését és hasznosítását tervezik.

Az új létesítmény 60 ezer négyzetméteren valósulna meg Alsózsolcán a település észak-keleti részére (Gyár utca) tervezett ipari parkban. Az üzem mintegy 70 alkalmazottat foglalkoztatna három műszakban. A telephelyen lakossági akkumulátor-átvételt nem terveznek és építkezésre sem kell számítani, meglévő épületet használnának fel.

Az akkufeldolgozó üzemben nikkel, kobalt, mangán és lítium (Ni, Co, Mn és Li) kinyerését végzik majd. A tevékenységhez a cég egyidejűleg 40 tonna veszélyes hulladékot tárolna a telephelyen. A tervezett napi járműforgalom 20 db személygépkocsi és 2 db nehéz tehergépkocsi. A telephelyen véggázkezelő és porleválasztó létesítését tervezik, valamint a technológiai szennyvíz is elszállításra kerül.

Érdekesség, hogy épp a napokban vonták vissza itthon egy hasonló profilú, dél-koreai tulajdonú üzem engedélyét sorozatos szabálysértések miatt Bátorterenyén.

Arról pedig nemrég a Borsod24 is írt, hogy újabb kínai gyár érkezik Miskolcra, ezt érdekes molinókkal tudatták a tulajdonosok.

via villanyautosok.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek