Több száz kilométert biciklizett a 80 éves férfi, hogy megismerhesse Ózdot

Megosztás

Fantasztikus fizikai és szellemi frissesség és folyamatos kíváncsiság vezérli a 80 éves Martos Gábort. Ózd minden nevezetességére rendkívül kíváncsi volt, ezért biciklire pattant és az ország átellenes szegletéből idekarikázott Borsodba.

Az eset még nyár elején történt, de azóta csak ámulni lehet Gábor kitűnő kondícióján és szűnni nem akaró lelkesedésén.

Műszaki pálya, idegenvezetés és bringatúrák. Ezek jellemzik Martos Gábor életét. Több száz kilométert tett meg biciklivel a sárvári férfi, hogy Ózdon feltérképezhesse a helyi nevezetességeket. Ez még június közepén esett meg.

Különös látvány fogadta a városi televízió stábját akkor délelőtt az Ózdi Városi Múzeum udvarán. Egy rengeteg csomaggal felszerelt kétkerekű jármű állt a falhoz támasztva. Martos Gábor mintegy hatszáz kilométert tesz meg kerékpárjával legújabb túrája keretében, amelynek egyik állomása ez alkalommal Ózd volt. Naponta 50-60 kilométert teker igen változatos terepen. A sárvári férfi gépész üzemmérnök, de gyártástechnológusként, géptervezőként és marketingesként is tevékenykedett Szombathelyen. Biciklivel járja az országot és felkeresi a települések helyi nevezetességeit, ez a hobbija. Külföldön is volt már, például Ausztriában. Spanyolországba és Bulgáriába kamionos kapcsolatai révén jutott el, majd ott is kétkerékre pattant. A biciklizés iránti lelkesedése nyolcvan éves korára sem hagyott alább, sőt egyre csak nőtt.

„Nekem szenvedélyem a kerékpározás, ezt lehet mondani. Évről-évre folyamatosan nyári túrákat szervezek saját magamnak, vagy kettesben, négyesben, esetleg még többen is mentünk már. A kilencvenes évek eleje óta, évről évre két-három hetet töltünk, vagy töltök túrázással. Ezt mindig igyekszem előre megtervezni. Nem mindig sikerül maradéktalanul a tervet végrehajtani. De nem is az a lényeg, hanem hogy azért fontos dolog ne maradjon ki. Így került egyébként sorra idén Ózd is” – mondta Martos Gábor.

Gábort érdekelte a B-A-Z megyei város múltja és jelene. Előtte nap Jósvafőről indult, ott nézte meg a Baradla-barlangot. Majd következett Trizs, Ragály, Kelemér, majd Bánrévén keresztül érkezett este hat órakor Ózdra. A Gyártörténeti Emlékparkot követően megtekintette a múzeumot is. A messziről jött embert az intézmény dolgozói nagyon szívélyesen fogadták, és megmutattak neki mindent, amit csak lehetett.

„Élmény volt körbevezetni a múzeumon. Én úgy gondolom, hogy mindannyiunk számára példa lehet az ő élete, hiszen azért komoly leckét kaptunk kitartásból, lelkesedésből és szenvedélyből is, valamint azt is megtanulhattuk most, hogy az életkor valóban csak egy szám” – emelte ki Darvayné Vincze Tímea, múzeumpedagógus.

Számos nehézséggel találkozik útja során, de szerszámos táskájában minden megtalálható, amellyel meg tudja oldani a problémákat. Azt is megmutatta melyek azok a csomagrögzítési módszerek, amelyek praktikussá teszik számára a közlekedést. A legtöbb kiegészítő eszközt maga készítette el hozzá.

Az eső ellen is sajátos módon védekezik. A kormány közepébe tesz egy csődarabot, amelybe belehelyezi az esernyőt. Nem igazán szokott kempingben aludni és az egyéb szálláslehetőségek is hidegen hagyják, így sátrat bont egy természetes környezetben. Néhány nappal később újra nyeregbe pattant Gábor és visszakerekezett Sárvárra.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek