Elhunyt Koncz Károly György

Megosztás

Hosszú betegség után, életének 77. évében elhunyt Miskolc város négyszeres Nívódíjasa, a Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum nyugalmazott főtanácsosa.

Koncz Károly György Miskolcon született 1946-ban – írja nekrológjában a Minap.hu portál. Kohásznak tanult, de hamar kiderült művészi vénája, így előadóművész, színész és dramaturg lett. Alátámasztották ezt elismerései is: Radnóti-díj és József Attila-díj. Fontos munkahelyei közé tartozott a Gárdonyi Géza Művelődési Ház, a Cementipari Gépjavító Vállalat és a Miskolci Galéria, ahonnan nyugdíjba vonult. Munkakörei vezetői képessége miatt bővültek: vállalta képzőművészeti kiállítás rendezését, munkaügyi, közösségi és kulturális szervezést. Ez utóbbiakat haláláig nem hagyta abba.

Munkájának köszönhetően is lett a Miskolci Galéria a vidék egyik legjelentősebb képzőművészeti múzeuma, az épület alatti Dőry-pince bútorzatát ő maga tervezte, ez volt a legendás Miskolci Művészklub utódja.

Tagja volt a Manézs színháznak a hetvenes években, a 2000-es évek elején jelen volt a Diósgyőri Kézműves Alkotóház indulásánál. A Gárdonyiból részt vettek az első „Rock-fesztivál” megrendezésében, vidéki „Ifjúsági parkot” működtettek a helyi könnyűzenei tehetségek támogatásával, továbbá közreműködhetett például az „EDDA Művek” megalakulásában is. Borsodi Fonó, Gyermekfonó, többféle várbéli mulatság: országos diáktalálkozótól kezdve a vadas-boros napokig, az Összetartozás Napja, a Kocsonyafesztivál és az Operafesztivál kísérő rendezvényeinek szervezéséből is kivette részét.

Miskolc városának többszörös négyszeres Nívódíjasa: egyéni megtiszteltetésből 2006-ban, a Miskolci Galériával 1999-ben, a Fügedi Márta Népművészeti Egyesülettel 2007-ben, a Diósgyőri (Lillafüredi) Mikulás vonattal 2007-ben ismerték el munkáját. Részese a Miskolci Galéria és a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület által is elnyert több kitüntetésnek (például: Pro Arte Hungaria, Miskolci Gyémántok).

Koncz Károly Györgyöt augusztus 15-én, kedden, 13 órakor a Szent Péter kapui temető nagy ravatalozójából polgári szertartás szerint búcsúztatják el.

Forrás: Minap.hu; Fotó: Mocsári László/Minap.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek