A match botok kiválasztásának szempontjai

Megosztás

Mire figyeljen az, aki match botok beszerzésén gondolkodik éppen, de még nem számít tapasztaltnak a módszert illetően? Melyek azok a fizikai paraméterek és tényezők, amik segíthetnek a beszerzés kapcsán?

Ezeknek a faktoroknak járunk utána máris a cikkben. Igyekszünk kézzelfogható támpontokat adni azoknak, akik kedvet kaptak a módszerhez. Legyen a cél akár pontyhorgászat, akár egy-egy sikeres keszegezés.

Kezdjük a match botok segítségével kivitelezett módszer tisztázásával!

Maga a technika úszós, amely egyaránt alkalmas pontyozáshoz, keszegezéshez, vagy ha kárászokat és egyéb békéshalakat szeretnénk fogni. Akár partközelben, akár 40-60 méteres távolságban is.

A TackleBait.hu horgász webáruház match botok kategóriáján belül is akadnak modellek, amelyek inkább a finomabb dobásokhoz jobbak, de más típusokkal az 50 méteres távokat is ugyanazzal a precizitással lehet megdobni.

A módszer kulcsfontosságú eleme a match úszó. Ezt kell jól megválasztani és kisúlyozni, hogy egyrészt segítséget jelentsen a dobásoknál, másrészt megfelelően közvetítse a kapások érkezését. Ha ezt sikerül elérni, elképesztően eredményesek lehetünk.

A match botok kiválasztásának szempontjai

A hosszúság természetesen ennél a típusnál is számít. A 2,5 méter körüli modellek rövidebb távra, finom pecákhoz jobbak. A 4,5-5 méteres modellek pedig haladóbb ismereteket, több tapasztalatot igényelnek.

Egy 3-4 méter körüli match horgászbot a legtöbbek igényeit maradéktalanul kiszolgálja. Pláne, ha a választott modell akciója is kifogástalan. A gerincesség sokat számít, hogy egyrészt pontosan tudjunk dobni, másrészt a fárasztás ideje alatt is könnyű dolgunk legyen.

Természetesen az anyagminőség döntő faktor a használhatóságot tekintve. Mindenképp érdemes olyan pálcát választani, amelynél az egész bottest precízen kidolgozott, a gyűrűk strapabírók és a markolat könnyen a kezünkre áll.

Mennyibe kerülnek a jónak számító match botok?

A válasz természetesen egyénenként függ az anyagi lehetőségektől és a használattal kapcsolatos céloktól. Nem mindegy például, hogy egy-egy laza konyhai pecához vagy versenyhorgászathoz keresünk.

Előbbi kapcsán, pláne ha még most ismerkedünk a módszerrel, akkor 15-20 ezer forintért már találhatunk jónak mondható darabot. Pláne, hogyha ismerjük, melyik gyártó termékeiben bízhatunk jobban.

De ha komolyabban gondoljuk a kérdést, és egyébként távlati terveink vannak a módszerrel, akkor 50-60 ezer forintnál kezdődnek az igazán minőségi darabok. Ezekkel akár versenykörülmények között is eredményesek lehetünk.

A legfontosabb persze, hogy megtapasztaljuk a módszer szépségét. Sokan, akik megismerkednek a technikával, egy jó darabig nem is nagyon akarnak máshogy horgászni. Ehhez kívánunk jó szerencsét mindenkinek!

Kapcsolódó cikkek