Borsodban is lehet pályázni azbesztmentesítésre

Megosztás

Az először 2022-ben meghirdetett országos azbesztmentesítési pályázatot nagy érdeklődés övezte, ennek keretében eddig közel 1500 lakossági ügyféltől szállították el ártalmatlanításra az azbesztet tartalmazó építőanyag-hulladékot.

Az azbeszt a természetben is előforduló hőszigetelő, tűzálló, savaknak ellenálló, olcsó, hajlékony és rugalmas anyag. A 20. század második felében az építőipar gyakran használta tetőfedésre, burkolásra és szigetelésre. Az azbesztet az időjárás és a légszennyezés kikezdheti, az anyag felülete sérülhet. A felületi kopás következtében rostszálak szabadulnak fel, amelyek a levegőben szállnak, belélegzésük pedig egészségkárosodást okozhat.

Magyarországon 2005 óta tilos felhasználni az építőiparban az azbesztet. Épületek bontásakor törvények írják elő az azbeszttartalmú építőanyag szakszerű bontását és az azbesztmentesítést.

Az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. országos azbesztmentesítési pályázatot hirdet lakossági ügyfelei részére. A támogatás egyszeri, nem pénzbeli támogatás, hanem a benyújtott dokumentáció alapján megállapított mennyiségű azbeszt tartalmú építési hulladék elszállítására és ártalmatlanítására vonatkozik.

Pályázni elektronikusan, az alábbi linken elérhető online felületen lehet: https://azbeszt.nhkv.hu 

A fenti felületen a pályázattal kapcsolatosan részletes leírás és a kitöltési útmutató is elérhető.

Pályázati időszak: 2023. július 14. – augusztus 4.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek