Elhunyt a miskolci judomester

Megosztás

Életének hatvankettedik esztendejében elhunyt Fürjész István harmadik danos judomester, a magyar judosport első ifjúsági Európa-bajnoka, felnőtt világbajnoki ötödik helyezett, korábbi szövetségi kapitány.

Fürjész István Braskó Péter mesteredző tanítványaként, a Miskolci VSC judósaként 1978-ban a miskolci korosztályos Európa-bajnokságon, a 68 kilogrammos súlycsoportban szerezte meg a sportág első magyar ifjúsági Eb-aranyérmét. A juniorok között is kontinensbajnoki dobogóra állhatott, 1981-ben a San Marinóban megrendezett Európa-bajnokságon, ahol a 71 kilogrammban lett bronzérmes.

A felnőttek között az 1983-as moszkvai világbajnokságon érte el legnagyobb sikerét, amikor ötödik helyezést ért el a 65 kilogrammos súlycsoportban. 1985-ben magyar bajnoki címet szerzett, s abban az évben megnyerte a Szovjetunióan megrendezett vasutas Európa-bajnokságot is.

A harmadik danos judomester 1989-től a Miskolci VSC edzőjeként dolgozott, szakedzői diplomáját 1995-ben szerezte meg a Testnevelési Főiskolán, 1997-ben ő volt a női válogatott szövetségi kapitánya. Fürjész Istvánt a Magyar Judo Szövetség a saját halottjának tekinti, búcsúztatásáról később gondoskodnak.

1978-ban, a miskolci Európa-bajnoki dobogó tetején (Fotó: judoinfo.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek