Értékes ingatlanokat adna el a kormány – borsodi és balatoni üdülők is szerepelnek a listán

Megosztás

Különleges dokumentum került a Válasz Online birtokába: a nyilvánosság kizárásával készült munkaanyag tanúsága szerint a Nagy Márton vezette Gazdaságfejlesztési Minisztérium 74 darab értékes állami ingatlan, döntően tóparti üdülők eladására készül. 

Nagy arányú állami vagyonkiárusításra készül a kormány. A most nyilvánosságra hozott listában gyermeküdülőket, egyetemi és rendőrségi üdülőket, sporttelepeket találunk, sőt néhány borsodi ingatlant is kiszúrhatunk, ha tüzetesebben átvizsgáljuk a dokumentumot.

A 74 tételből álló lista egyik csoportját a különösen értékes, vízparti ingatlanok teszik ki, a másik csoportba a kisebb üdülőtelepeken lévő, kisebb jelentőségű üdülőházakat találjuk. Ezek a kisebb értékű ingatlanok például Mátrafüreden, Sástón, a Szelidi-tónál, Hajdúszoboszlón, Bükkszentkereszten találhatók; vélhetően elhanyagolhatóan csekély összeg fog befolyni az eladásukból, de kicsit rosszabb lesz azok élete, akik eddig dolgozóként itt üdülhettek.

Egészen megdöbbentő módon a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság üdülői közül is többet értékesíteni kellene: a balatonlellei SzGyF-tábor, a bogácsi, sarudi, zamárdi, balatonkenesei üdülők, a zamárdi SzGyF-strand mindeddig döntően gyerekcsapatok turnusos üdültetését szolgálta, és ezek az ingatlanok a szervezet alapfeladatának ellátását szolgálják.

Három héttel ezelőtt a HVG vette észre a 2024-es költségvetést megalapozó javaslatcsomagban, hogy a nemzeti vagyonról szóló törvény tervezett módosítása Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert teszi meg a kormány „ingatlanügynökének”: az ő feladata lesz, hogy rendeletben kijelölje, melyek azok az ingatlanok, amelyeket a közeljövőben el kell adni. Hatásköre nemcsak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. portfóliójában lévő ingatlanokra, hanem minden kormányzati felügyelet alá tartozó központi költségvetési szerv ingatlanállományára kiterjed.

A listát Nagy Márton miniszter már jóváhagyta, de a kormány még nem tárgyalta, tehát lehetséges, hogy a potenciálisan dobra verhető állami vagyon köre szűkülni fog.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek