Harminc éves lett a miskolci vezetékgyár, amelynek kábelei világhírűek lettek

Megosztás

A világjárvány miatt elhalasztották a jubileumi ünneplést, amelyre most került sor. Három évtizeddel ezelőtt négymillió forinttal indult a vállalkozás, amely mára harminc milliárd forintos éves árbevételt tud felmutatni.

A FUX Zrt. alapítói érthetően nagyon elégedettek eddigi teljesítményükkel.

A jeles alkalmat beharangozó sajtótájékoztatón Barkóczi István alapító-tulajdonos az indulásra emlékezve elmondta, a társaság történetében ott van minden, amit egy cégtulajdonos három évtized alatt átélhet, megtapasztalhat: erőfeszítés, akarás, hit, tudás, vezetői kihívások, üzleti sikerek és kudarcok, eredmények és veszteségek, a soha fel nem adás képessége. A mögöttük lévő, immár több mint harminc esztendő alatt hatalmas utat jártak be, mire Európa egyik leginnovatívabb kábelgyára lettek. 

„Az egykori December 4. Drótművekből kiválva négyen kezdtük el az emelés- és rögzítéstechnikai eszközök gyártását, forgalmazását. Nagy tervekkel indultunk, de azt őszintén szólva nem gondoltuk, hogy harminc év elteltével ennyi mindent elérünk majd. Magamban mosolygok, amikor arra gondolok, hogy céges ünnepségeken már a kezdet kezdetén is azt mondtam – félig viccesen –, hogy majd innen megyünk nyugdíjba. És tessék: tényleg innen megyünk” – mesélte az alapító. 

Az alapításkor emelés- és rögzítéstechnikai eszközöket gyártottak, majd kezdtek nyitni a villamos-ipar felé. 1995-ben megvették az első sodrógépüket, egy használt cseh masinát, amelyen elkezdték a szabadvezetékek gyártását. Ez volt a FUX első nagy lehetősége, és sikerült is betörniük a villamosenergia-iparba, ami magával hozta a folyamatos bővülés lehetőségét. A többi már történelem. Habár az iparágban a ma már közel harmincmilliárdos árbevételt produkáló vállalat nem számít nagynak, mégis megtalálják azokat a piaci réseket, azokat a feladatokat, amit a nagyok nem vállalnak el, és így nem csupán versenyben vannak az európai piacon, de folyamatos a bővülésük is. 

További részletek a Minap cikkében olvashatók.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek