Hamarosan talán újraindulhat a Diósgyőri vár felújítása

Megosztás

Pontos dátum még nincs, de nemrég megkezdődött a szakértői vélemény összeállítása és elindult a szerződéskötés folyamata.

Ahogy arról már többször írtunk, a Diósgyőri vár átépítése során, már jócskán a munkálatok megkezdése után derült fény arra, hogy a tornyok statikai állapota nem teszi lehetővé a ráépítést, így mindenképp szükség lenne a megerősítésükre. Ez azonban súlyos milliárdokkal növelte meg a beruházás költségeit, a szükséges pluszforrásokat pedig az elmúlt évek elvonásai, a Covid elleni védekezés és a lezárások, illetve a rezsidíjak, az infláció és a brutális áremelkedések miatt megtépázott városi költségvetésből kormányzati szerepvállalás nélkül lehetetlen előteremteni.

Ilyen segítség azonban mind a mai napig nem érkezett, és bár az egyeztetések folyamatosak a kormányzat és a miskolci önkormányzat szakemberei között, azt viszont, hogy mikor és milyen eredménnyel zárulhatnak le, egyelőre nem lehet tudni.

A városháza arról tájékoztatta a Minap.hu portált, hogy legutóbb március 29-én az Építési és Közlekedési Minisztériumtól érkezett hivatalos megkeresés Miskolc polgármesteri hivatalának pályázati főosztályához arra vonatkozóan, hogy bízzanak meg egy konkrét igazságügyi szakértőt a helyzet tisztázásával, akit telefonon és írásban is megkerestek, majd megállapodtak abban, hogy személyes bejárását tartanak a várban, hogy pontosan meg tudják határozni az elvégzendő feladatokat.

A helyszíni szemle első időpontját a szakértő kérésére április 18-ra tűzték ki, majd ugyancsak a szakértő kérésére áttették egy nappal későbbre, amikor végül személyesen is bejárták a Diósgyőri vár építési területeit megállapodva abban, hogy a város képviselői kapnak egy emlékeztetőt, benne a helyszíni szemlén szakmai szempontok alapján közösen meghatározott, pontos feladatleírással, amelynek köszönhetően el tudják majd indítani az ajánlatkérési eljárást és meg tudják kötni a szükséges szerződést.

A folyamat azonban itt elakadt, és nem az önkormányzat hibájából – mondják a városháza képviselői, hozzátéve, hogy a bejárás után többször is keresték a szakértőt az ügyben, de hiába. Ezért aztán készítettek egy ajánlattételi felhívást, amelyet megküldtek neki még május 2-án, majd 10 nappal később ismét küldtek egy immár pontosított változatot, de válasz nem érkezett. Ezért harmadszorra, május 15-én már magát a szerződéstervezetet küldték meg az igazságügyi szakértőnek visszajelzést remélve – hiába.

Május 23-án aztán végre megérkezett a válasz a szakértőtől, és egy telefonhívás is, amelyben elnézést kért a késlekedésért – ezzel egy időben pedig megkezdődött a szakértői vélemény összeállítása, és végre elindulhatott a szerződéskötés folyamata is.

Forrás: Minap.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek