Jön a riválisok nagy esélye a Red Bull ellen?

Megosztás

A Ferrari az időmérős tempójában, az Aston Martin a kevés egyenesben, a Mercedes az autóját teljesen átalakító fejlesztésben bízhat az F1-es Monacói Nagydíjon.

Az imolai futam árvizek miatti törlése miatt Monte-Carlóban startol a Formula-1-es szezon európai szakasza. A hercegség pályája egyedi a versenynaptárban, messze a leglassabb vonalvezetéssel rendelkezik, ráadásul utcai helyszínről van szó, emiatt pedig gyakori, hogy borulnak az addig látott erőviszonyok.

Az idényt eddig uraló Red Bullnál is erre számítanak: eddig a kvalifikációkon kevésbé tűntek dominánsnak Max Verstappenék, márpedig a szinte lehetetlen előzés miatt Monacóban ennek kiemelt jelentősége van. „Mondjuk úgy, hogy az időmérőkön nem voltunk eddig túl dominánsak. Mindig elég jók voltunk a versenyen, itt viszont a futamon nem lehet előzni. Rendkívül fontos itt az erős időmérő. Tudjuk, hogy az egykörös teljesítmény nem a fő erősségünk, de azért így is szereztünk idén néhány pole-pozíciót. Úgyhogy bármi lehetséges, de nyilvánvaló, hogy Monacóban lehetnek meglepetések” – idézte az összetettet csapattársa, Sergio Perez előtt 14 ponttal vezető regnáló világbajnok szavait a Formula.hu.

A Red Bull-osok mindenekelőtt a Ferrariktól tartanak, hiszen Bakuban már győzték le őket időmérőn. A hazai nagydíjára készülő Charles Leclerc ugyanakkor óvatos: „Hogy őszinte legyek, továbbra is azt gondolom, hogy a Red Bull az a csapat, amelyet le kell győzni. Egy különleges körrel talán legyőzhetjük őket az időmérőn. A versenyen rettenetesen gyorsak. Viszont egy ilyen pályán rendkívül nehéz előzni. És nem is csak a Red Bull a gyors: az Aston Martin is ott lesz a harcban, a Mercedes egy másképp kinéző autóval érkezett, amit kíváncsian várok, hogy hogyan fog teljesíteni.”

Leclerc utalt már a másik két élcsapat várakozásaira is. Az Aston Martinnál régóta Monacót nevezték meg az egyik fő lehetőségnek a győzelemre, és az eddig a dobogókat futószalagon szállító Fernando Alonso nem is tagadta, hogy ez ott van a fejében: „Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem úgy jöttem ide, hogy azt gondoltam, hogy megnyerhetem a futamot. Mivel ez egy egyszeri lehetőség. Tudjuk, hogy Monaco, Szingapúr olyan különleges pályák, ahol fel kell építeni az önbizalmat a szabadedzéseken, egyre közelebb kell kerülnünk a falakhoz. És igen, jobban fogok támadni, mint bármely más hétvégén” – jelentette ki a spanyol, aki hozzátette: a Red Bullok eddig nem épp makulátlan megbízhatósága is esélyt teremthet nekik.

Mindeközben a legfőbb figyelem viszont alighanem a Mercedesre irányul, hiszen végre beveti a várva várt fejlesztési csomagját az alakulat. Az autó már ránézésre is jelentősen átalakult, a W14-es oldaldobozokat „növesztett” – igaz, George Russell szerint nem az jelenti a varázsszert, és eleve Monaco nem feltétlenül lesz árulkodó azzal kapcsolatban, hogy mennyire váltak be az újítások. „Nehéz lesz egy ilyen típusú pályán látni, hogyan működik a fejlesztés, de bízom benne, hogy némileg közelebb kerülhetünk ezekhez a srácokhoz. Nem feltétlenül gondolom, hogy a győzelemért fogunk harcolni, de remélhetőleg jobban bele tudunk szólni a csatába” – tette hozzá Lewis Hamilton.

A Monacói Nagydíj időmérője szombaton 16 órakor, a futam vasárnap 15 órakor kezdődik.

Forrás: Formula.hu; Fotó: Red Bull, Ferrari

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek