Megszületett a döntés a sokat vitatott Görömböly – Miskolctapolca összekötő útról

Megosztás

Jelentős változtatások lesznek az eredeti tervekhez képest, a gépjárművezetők ennek vesztesei. A helyieknek ugyanis direkt az volt a kérésük, hogy a lehető legjobban lecsökkentsék az áthaladó forgalmat. Úgy tűnik, sikerült.

Két sáv helyett egy, szűkítőkapuk és fekvőrendőr kiépítése, nyitott kerékpársáv az út két oldalán, három és fél tonnás forgalomkorlátozás, teherforgalom letiltása – ezek a szakmai javaslatok, módosítások születtek a Görömbölyt Miskolctapolcával összekötő útépítés kapcsán benyújtott lakossági petícióban megfogalmazott igényekre. Minderről a miskolci polgármesteri hivatal számolt be kedden egy sajtóközleményben.

A város azt követően tett le az asztalra szakmai javaslatot a még meg sem épült út forgalomcsökkentésére, hogy a tervezett szakasz kiverte a biztosítékot a görömbölyieknél, sokan tiltakoztak a megépítés ellen, ezt követően pedig az önkormányzat lakossági fórumon hallgatta meg a helyben élők véleményét a tervezett fejlesztéssel kapcsolatban.

Az tény egyébként a fórumon is elhangzott, és a város keddi közleménye is hangsúlyozza, hogy a pályázatot a város még az előző városvezetés idején egészen pontosan 2017. augusztus 31-én nyújtotta be.

– Mivel ez egy, a korábbi ciklusból megörökölt városi projekt, így az előkészítők, azaz a korábbi városvezetés feladata lett volna az is, hogy a lakosság véleményét kikérje a beruházás terveiről. Ez akkor valamilyen okból elmaradt, így a már megvalósulási szakaszba került beruházásnál kell ezt a jelenlegi városvezetésnek pótolnia – hangsúlyozták.

Amint írták, ez már csak azért is szükségessé vált, mert az épülendő út közvetlen környezetében élők – görömbölyiek és tapolcaiak –, félve a forgalomnövekedéstől a közelmúltban petíciót adtak át Veres Pálnak, Miskolc polgármesterének. A petícióban azt kérték, a város vizsgálja meg, hogy a megépülő új útszakaszon milyen lehetőség lehet a forgalomcsökkentésre.

A közlemény felidézi, Szunyogh László, Miskolc főépítésze és munkatársai szakmai helyzetelemzést és forgalomszámlálást végeztek, amelynek alapján készítettek egy javaslatot, amelyet kedden – a polgármester jelenlétében – ismerhettek meg a petíciót benyújtók képviselői.

A keddi egyeztetésen a főépítész hangsúlyozta: a Görömbölyt és Miskolctapolcát összekötő út megépítésének nem elsődleges célja a gépjárműforgalom biztosítása, és a módosításban javasolt sávosztás is ezt igyekszik akadályozni. Az út egy sávra szűkítése, a nyitott kerékpárutak kijelölése, a szűkítőkapuk és fekvőrendőr kiépítése, a teherforgalom korlátozása a főépítész szerint mind az átmenő forgalom korlátozását segítik elő.

Hangsúlyozták: a város által elkészített módosításoknál többet nem engednek meg a pályázati feltételek. (via Minap)

A városvezetés emellett az útszakasz megépítésének előnyeit is ismertette. Különben nem is épülne meg a felújított útszakasz.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek