Koncz Zsófia szerint nincs bányaveszély

Megosztás

Koncz Zsófia államtitkár szavatossági idővel válaszolt Vadai Ágnesnek.

Miért és kiért nyílhat kavicsbánya Alsónémedi és Dunaharaszti szélén? Erről Vadai Ágnes, a DK országgyűlési képviselője kérdezte a Miniszterelnökséget vezető minisztert, miután az RTL stábja a helyszínen forgatott és kiderült, a lakóházak közvetlen közelében nyílna új sóderbánya, ami ellen mindkét település tiltakozik.

Koncz Zsófia államtitkár az illetékes hatóságra hivatkozva annyit közölt, hogy Vadai Ágnes kérdésének benyújtásáig (tehát május 7-éig) bányászati tevékenység megkezdéséhez szükséges, jóváhagyott kitermelési műszaki üzemi terv a kérdéses területre vonatkozóan nincs, és jelenleg ilyen bányafelügyeleti eljárás sincs folyamatban.

A dátum azért fontos, mert a Házon kívül stábjának a bányanyitást tervező cég már április végén azt közölte, jogszerűen jár el, mert a működtetéshez szükséges környezetvédelmi engedélyt megkapták.

Azt a két érintett önkormányzat bíróságon támadta meg, az azt kiadó kormányhivatal pedig azt közölte, az ő engedélyükön túl még bányászati engedélyre és önkormányzati hozzájárulásra is szükség van.

Az ügyről először (március elején) beszámoló Szabad Európa szerint egyébként a környéken az új bánya mellett a korábbiak bővítését is tervezi több cég. A portál idézte a Pest Vármegyei Kormányhivatal környezetvédelmi engedélyét, amely szerint a közeli házak mellé tervezett bánya csaknem 200 ezer négyzetméteres lenne. Hét évig naponta 1000 köbméter sódert termelnének reggel 6-tól este tízig, utána a bánya helyén egy 120 ezer négyzetméteres tó maradna – közli a 24.hu.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek