Vakvezető kutyák és az MVK segítségével ismerkedhettek meg a vakok nehézségeivel

Megosztás

Az MVK ötven saját dolgozójának szervezte meg a továbbképzést a vállalat telephelyén, amelyben a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola szakemberei segédkeztek szakértelmükkel és kiképzett vakvezető kutyáikkal.

Látó emberek számára az ilyen élethelyzetek mutatják meg, milyen nehéz is a gyengénlátók és vakok élete.

A foglalkozás keretében a társaság dolgozói játékos formában, látó emberként, saját élmények megtapasztalásával ismerhették meg látássérült társaink mindennapjait, azzal a céllal, hogy még nyitottabbá váljanak és bátrabban ajánlják fel segítségüket a segítőkutyákkal közlekedőknek a jövőben – írta meg a Minap. Ezáltal jelentősen megkönnyíthetik számukra a közösségi közlekedési eszközök használatát. Az oktatáson az is kiderült, lehet rosszul is segíteni egy nem látónak, ha nem ismerjük az igényeit, hogy valójában mire van szüksége például a felszállás megkönnyítéséhez vagy amikor egy zsúfolt járműben ülőhelyet keres neki az erre is kiképzett négylábú segítőtárs. 

Az MVK érzékenyítő tréningjén a mintegy ötven résztvevő három csoportban gyakorolta felváltva a különböző élethelyzeteket, ismerkedett – letakart szemmel – a vakok életével és nehézségeivel, nem csak a közlekedéssel kapcsolatban, de a mindennapi szituációkban is, mint a tájékozódás egy épületben, vagy akár a tapintás általi olvasás. A csoportok forgó rendszerben váltották egymást, akik kint kezdtek egy busznál, ahol kipróbálták a vakvezető kutyával való le- és felszállást, ülőhelykeresést, azok az illat- és tárgyfelismerő állomáson folytatták a tapasztalatszerzést, ahol a Braille-írást is megismerhették, a harmadik állomáson pedig a fehér bottal való közlekedést és tájékozódást próbálhatták ki, miközben elméleti oktatást is kaptak a látássérültekről és a szembetegségekről. 

Az MVK részéről hozzátették, azért tartják fontosnak ezt a tréninget, mert látó emberként meg kell ismerniük azt, milyen a látássérült embereknek az élete, hogyan közlekednek. Talán így nagyobb hatékonysággal tudnak nekik segíteni, amikor felszállnak a buszokra, villamosokra.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek