Jó reggelt Miskolc! Szerdai időjárás, név- és születésnaposok, ezen a napon történt

Megosztás

Ilyen időre számíthatunk

Szerdán főként a Dunától keletre és délen, délnyugaton alakulhat ki többfelé zápor, zivatar. Helyenként ismét lehet felhőszakadás, jégeső. Az északi-északnyugati szél a Dunántúlon és a középső tájakon többfelé élénk, néhol erős lesz, zivatarokat viharos széllökések kísérhetnek. Kora reggel 11-17, napközben 21 és 27 fok között alakul a hőmérséklet.

Ma őket ünnepeljük

Névnap

Eliza, Eszter, Csepel, Godvin, Hanka, Hanna, Jamina, Jana, Mária, Marióra, Miléna, Simeon, Simon, Sion, Szaffi, Szimóna, Szimonett, Szimonetta, Szofi, Szófia, Vanessza, Vásti, Véta, Vince, Zsófi, Zsófia

Az Eliza név eredete és jelentése: Germán eredetű női név, az Elisabeth rövidüléséből önállósult név. Jelentése Isten a teljesség, a tökéletesség.

Az Eliza név elemzése: Viselője nagy felelősségtudattal rendelkezik, életfeladatának a környezetének szolgálatát tekinti. Párkapcsolatát érzelmi elkötelezettség jellemzi, mindent alárendel a családjának, de éreznie kell, hogy megbecsülik. Kitartó, makacsul küzd minden helyzetben.

Az Eszter név eredete és jelentése: Az Eszter női keresztnév perzsa eredetű, jelentése nem más, mint csillag. A név Istár akkád-babilóniai istennőhöz vezethető vissza, aki a mezopotámiai mitológia fontos alakja volt, Istarként hadistennő, más népeknél más névváltozattal a szerelem, az állat és növényvilág védőistennője volt, de hozzá és nevéhez vezethető vissza az astra szó is, mely ugyancsak égi vonatkozású. Egyesek szerint héber eredetet is lehetséges tulajdonítani az Eszter névhez, de jelentése így sem sokat változik, csupán kiegészül a csillag, mirtusszal és bájos leánnyal. A mirtusz jelentés a bibliai Eszter másik nevére, a Hadassára vonatkozik, így elég megtévesztő a jelentéspárosítás. Az Eszter név már a Bibliában is szerepel, de a Biblia előtti időkben is használatos volt.

Az Eszter név elemzése: Az Eszter barátságossággal, nyíltsággal ruházza fel viselőjét, ezen személyiségjegyek erősítésében segít. Az Eszterek alapvetően kellemes természetűek, könnyen ismerkednek, barátkoznak, nem haragtartók, de tisztességtelenséggel, kicsinyességgel, rosszindulattal örökre ki lehet vívni megvetésüket. Gyorsan hoznak döntéseket, kreatívak, de néha a halogatás is jellemző lehet rájuk.

Kutya névnap:

Mandi, Maszlag

Cica névnap:

Jumurdzsák, Selymes

Hörcsög névnap:

Minike

Születésnaposok

1686 – Daniel Gabriel Fahrenheit német fizikus, mérnök († 1736)

1872 – Habsburg–Toscanai József Ferdinánd főherceg osztrák katona, a katonai repülés úttörője († 1942)

1905 – Mihail Alekszandrovics Solohov Nobel-díjas orosz regényíró, elbeszélő († 1984)

1941 – Bob Dylan (er. Robert Allen Zimmerman) amerikai énekes, zenész, zeneszerző, költő

1945 – Priscilla Presley (er. Priscilla Ann Wagner) amerikai színésznő

1948 – James Cosmo skót színész (Hegylakó, A rettenthetetlen)

Erről híres a mai nap

Európai nemzeti parkok napja. 1909-ben alakultak az első nemzeti parkok Európában. Az EuroPark 1999 óta ünnepli ezt a napot.

A Cirill ábécé emléknapja több országban. Bulgáriaban nemzeti ünnep, A szláv írásbeliség és kultúra napja.

Ezen a napon történt

1909 – Megalakulnak az első európai nemzeti parkok Svédországban.

1915 – Az Osztrák–Magyar Monarchia hadiflottája támadás-sorozatot intéz több adriai olasz hadikikötő és ipartelep ellen, válaszul az előző esti olasz hadüzenetre. Bombázzák Anconát, Molfettát, Barlettát, Manfredoniát és Porto Corsinit, (Ravenna kikötőjét) is.

1928 – Umberto Nobile léghajós expedíciója eléri az Északi-sarkot.

2007 – A 2500. résszel lezárult a Kossuth rádió 48 éve tartó népszerű sorozata, „A Szabó család”.

Ezek voltak a legfontosabb cikkeink ma reggelig

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek