A Nemzet Sportolója avatott emléktáblát a Népkertben

Megosztás

Aki jártas a ping-pongban, feltétlenül ismeri a négyszeres világbajnok Jónyer István nevét. A MÉMTE asztalitenisz szakosztályának emléket állító márványtábla felavatása zajlott pénteken a Népkerti Vigadóban

Emléktáblát avattak pénteken a MÉMTE legeredményesebb asztalitenisz szakosztályának emlékére a Népkerti Vigadó falán. Az eseményen először Fedor Vilmos polgármesteri megbízott köszöntötte a megjelenteket, aki elmondta, a MÉMTE a Miskolci Munkás Testedző Egyesület több szakosztályának jogutódja volt és sok NB-I-es játékos, élsportoló, válogatott versenyző került ki ebből a szakosztályból – számolt be erről a Minap.hu.

Fedor Vilmos felelevenítette a Vigadó épületének történetét is. Mint mondta, az épület terveit Adler Károly készítette el 1898-ban. Maga a Vigadó 1903. április 24-ére készült el, első hivatalos rendezvénye június 7-én volt.

Mivel az éttermet nem lehetett sokáig gazdaságosan üzemeltetni, ezért sportfunkciókat telepítettek a kihasználatlan épületrészekbe. Az épület átépítési terveit Hajós Alfréd készítette el 1926-ban, megújulva 1927-ben nyitották meg, ekkor nyerte el az épület mai külső megjelenését. A 20. század második felében a Vigadónak sokáig nem volt irodalma, az 1960-as –1970-es években kerthelyiségében táncestes szórakozóhelyként működött.

A 20. század második felében a Vigadónak sokáig nem volt irodalma, az 1960-as –1970-es években kerthelyiségében táncestes szórakozóhelyként működött. 1985-ös hír szerint már nem működött, állaga folyamatosan romlott. 1995-től kezdődően Puskás Péter tervei szerint felújították, a belső terek díszítése és berendezése Fata György munkája volt. A Népkerti Vigadót 1997. január 30-án avatták fel újra. 2017 januárjában Barkóczi István, a FUX kábelgyár és a City Hotel Miskolc tulajdonosa vette meg a Vigadó épületét, és átfogó felújítást hajtott végre.

Ezt követően Jónyer István, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett négyszeres világbajnok magyar asztaliteniszező és Molnár Anna elevenítette fel a MÉMTE történetét.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek