Így lelték meg a Hernádban a Borsodban kilőtt farkas jeladóját – videó

Megosztás

Egy különleges, de környezetre ártalmatlan szerrel megfestették a folyamot, hogy láthassák azt, hogy merre veti ki magából a hordalékot.

„Április 8-án találta meg búvárunk az M273-as néven ismerté vált farkas jeladóját a Hernád folyóban. A kutatást az Aggteleki Nemzeti Park munkatársai és a rendőrség koordinálta, és részt vett benne a katasztrófavédelem búvárszolgálata is” – jelentette be a Pest megyei Kutató-Mentő Szolgálat a Facebook-oldalán.

A szolgálat munkatársai a nyomozás érdekeivel indokolták, hogy miért vártak bő egy hónapot a jeladó megtalálásának bejelentésével – szemlézte a bejegyzést a HVG.

„A folyó vizsgálatát követően egy különleges, de környezetre ártalmatlan szerrel megfestettük a folyamot, hogy láthassuk azt, hogy merre veti ki magából a hordalékot. A festés által kirajzolódó terület egybe esett azzal a résszel, ahonnan a szakszolgálat és nemzeti park szakemberei bemérték a nyakörv rádiós jeladójának a jeleit. Itt egy kb 50 méter széles folyószelvényre lehetett leszűkíteni a kutatási területet a rohanó Hernád folyóban. Búváraink párhuzamosan a megfestett területeket kezdték el átvizsgálni a folyam két oldalán. A kutatás sikeresen zárult, és a jeladót átadtuk a hatóságoknak” – írják.

A Pest megyei Kutató-Mentő Szolgálat fotókon és egy rövid videón is bemutatta, hogyan is zajlott mindez. Utóbbi mellé azt írták, hogy azt ellenőrizték fluoroscein segítségével, hogy a feltételezett “bedobási” helyszínen a folyam merre sodorja a hordalékát. Alapvetően ez az információ, valamint a jeladó által kibocsájtott jelek határozták meg a vízalatti kutatás irányát, mely végül eredményesnek bizonyult – számoltak be róla.

Nyitókép: Budai Bálint (PMKMSZ)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek