Súlyosbították a csúszópénzt elfogadó borsodi vezetők börtönbüntetését

Megosztás

Kettő helyett három év végrehajtanó szabadságvesztésre ítélték az elkövetőek, miután eredményes ügyészi fellebbezést követően súlyosította a bíróság a megvesztegetett hivatalvezetők büntetését.

A Központi Nyomozó Főügyészség 2020 februárjában emelt vádat egy észak-magyarországi járási hivatal két vezetője ellen korrupciós bűncselekmény miatt. Az elkövetők 2018. második félévében egy autópálya építkezésben érdekelt cég vezetőjétől 4 millió forint csúszópénzt kértek azért, hogy a cégvezető által kezdeményezett földhivatali eljárást jogellenesen befolyásolják.

A Fővárosi Törvényszék 2022. október 14-én kihirdetett ítéletével mindkét vádlottat bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettében. A bíróság az elkövetőket 2 év, végrehajtásában 5 évi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre, 4 millió forint pénzbüntetésre és 3 évre a kormánytisztviselői foglalkozástól eltiltásra ítélte.

A határozat ellen az ügyész mindkét vádlott terhére – a pénzbüntetés érintetlenül hagyása mellett – súlyosabb tartamú végrehajtandó szabadságvesztésért, hosszabb tartamú foglalkozástól eltiltás büntetésért, valamint közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabásáért fellebbezett.

Az elsőfokú ítélet ellen a vádlottak és védőik téves jogi minősítés miatt, továbbá a büntetés enyhítése céljából fellebbeztek.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a Fővárosi Ítélőtáblához benyújtott másodfokú indítványával mindkét vádlottal szemben súlyosabb büntetés kiszabását kezdeményezte az ügyészi fellebbezés fenntartásával, valamint a védelmi fellebbezés elutasítását kérte.

A Fővárosi Ítélőtábla az ügyészi fellebbezés érveinek helyt adva, 2023. május 10. napján kihirdetett jogerős másodfokú ítéletével mindkét vádlott büntetését 3-3 év végrehajtandó szabadságvesztésre és 3-3 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre súlyosította azzal, hogy a szabadságvesztés fele tartamának kitöltését követő napon bocsáthatók feltételes szabadságra.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek