Élőben egy ásatásról – most érdemes csatlakozni!

Megosztás

A megye egyik legkülönlegesebb, és talán leghosszabb ideje tartó ásatási helyszínén, a borsodivánkai tellen a héten kezdődnek az idei munkálatok. A feltárás vezetői most speciális lehetőséget kínálnak azoknak, akiket érdekel a régészet: azt ígérik, hogy minden nap élő bejelentkezésben számolnak be az aznapi eredményeikről.

Rendhagyó felhívásra bukkantunk a közösségi médiában. Pusztai Tamás, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese saját YouTube-oldalukra invitálja a régészet iránt vonzalmat érző borsodiakat.
„Szeretnénk minden délután 3-kor élőben beszámolni, mit gondolunk éppen arról, amit találtunk” – írja a szakember, majd gyorsan hozzá is teszi: „Ez egyébként percről percre változik.”

A borsodivánkai tell ásatásának tavalyi fotója. A tell, mint régészeti szakkifejezés régi településeket rejtő törmelékhalmot, településdombot jelöl, ilyen dombok, halmok a Közel-Keleten és Magyarországon is előfordulnak

Mint írja, létrehozták az Időgépész című csatornát. Ha valaki szeretné tudni, hogyan változik napról napra egy régész véleménye ugyanarról a dologról, akkor keresse ki a tartalommegosztó felületen, és iratkozzon fel a felületre, hogy ne maradjon le egyetlen fontos mozzanatról sem.

Kedvcsinálónak: a csatorna egyik korábbi anyaga ezen a linken található.

Íme a videó:

Cili és Józsi Borsodivánkán – hogyan dokumentálunk egy régészeti feltárást falun

Egy régészeti feltárás során a végére mindent elpusztítunk. Hogy jobban megértsük a szerkezetet a régészeti maradványokat ugyanis darabokra szedjük. Csak az marad meg belőlük az utókornak, amit rajzban, írásban, fényképekkel és egyéb más módon dokumentáltunk. A videóban azt meséljük el, hogyan készítjük a rajzi dokumentációt a 3500 éves régészeti lelőhely, Borsodivánka Nagy halom feltárása során.

Régészet iránt vonzalmat érzők, itt van tehát a lehetőség, hogy nyomon kövessük, mi történik napról napra egy igazán különleges ásatáson!

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek