Ráteszi az állam a kezét a régészetre is

Megosztás

Ismét egy átszervezés, ismét állami kézbe kerül valami, jön a Nemzeti Régészeti Intézet. Egyértelműen sok pénz és befolyás is érkezik ezzel a vezetőknek.

Január 1-jétől létrehozzák a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) égisze alatt működő központi régészeti bázist, mégpedig úgy, hogy a Nemzeti Múzeumba olvad a Várkapitányság NZrt. Régészeti és Tudományos Igazgatósága. Az egyesülés eredménye a Nemzeti Régészeti Intézet lesz.

“Így ismét az MNM végezheti a régészeti örökségvédelmi feladatokat a lelőhelyek felderítésétől a feltáráson és feldolgozáson át a közönségkapcsolatokig – közölte az MTI-vel a múzeum. Hozzátették, hogy az átalakítással 106 új munkavállaló került a Nemzeti Múzeumhoz, akik a most létrejövő Nemzeti Régészeti Intézetben dolgoznak tovább, változatlan feltételekkel.

A MNM összességében több mint 1300 régészeti projektet fog lebonyolítani, a lelőhely-diagnosztikai vizsgálatoktól, a beruházásokhoz kapcsolódó régészeti megfigyeléseken át egészen a tervásatásokig, amelyek a régészek által kutatott témák mellett a magyar államisághoz és a nemzet történetéhez kapcsolódó lelőhelyeket fognak érinteni.

A Nemzeti Régészeti Intézet (MNM NRI) feladata lesz többek között a nagyberuházásokhoz kapcsolódó megelőző régészeti munkálatok országos koordinációja, a lelőhelyek országos felderítésének újraindítása és a régészeti érintettséggel rendelkező műemlékek kutatásában való közreműködés.

Kiemelik, hogy az intézet a jövőben együttműködik a régészeket képző tudományegyetemekkel, a tudományos testületekkel és intézetekkel, a vidéki múzeumokkal, a szakmai szervezetekkel, a vállalati szektorral, a beruházókkal, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-vel, a Nemzeti Befektetési Ügynökséggel, illetve az építőipari kivitelező vállalatokkal.

A Nemzeti Régészeti Intézetet felállításával, azaz a Várkapitányságtól átvett szervezeti egység és a Nemzeti Múzeum Régészeti Örökségvédelmi Igazgatóságának az integrációjával Virágos Gábort, az MNM megbízott főigazgató-helyettesét bízta meg L. Simon László főigazgató, de továbbra is vezető marad Kreiter Eszter és Pusztai Tamás is. További részletek a Hvg.hu cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek