Kutyakiállítást rendeznek Ónodon

Megosztás

Szombaton és vasárnap 3 kutyakiállítást is rendeznek Ónodon, 2 nemzetközi CACIB és egy nemzeti CAC várja a kiállítókat és a látogatókat. A kiállítóknak a rendezvény két napja alatt lehetőségük lesz Champion címek megszerzésére is. A zsűri tagjai között van  Lehoczki László, a Miskolci Spider mentőcsoport vezetője is.

Az asztalokon kisebb-nagyobb kutyák, melyek rakoncátlan szőrét, hol hajszárítóval, hol lakkal próbálják gazdáik megfegyelmezni az Ónodi Vásártéren. A helyszínt erre a versenyre a megszokottaktól eltérően most Ónod biztosította.  

A település első embere, Tarnóczi József elmondta, hogy a rendezvény szervezője megkereste, mert az eddigi helyszíneket a kiállítás már kinőtte, és az ónodi vásártér alkalmasnak bizonyult egy ilyen nagyszabású rendezvény befogadására. Hiszen a 8 és fél hektáros terület minden olyan infrastruktúrával rendelkezik, melyre szükségük lehet – mondta a polgármester, majd hozzátette, hogy most vizsgázik ez a terület és gyűjtik a tapasztalatokat a helykihasználással kapcsolatban.

A kiállításon az egyik legnépszerűbb fajta a border collie, a társasági kutyák közül pedig a francia bulldog és a boston terrier, de őrző-védő kutyák is sorakoznak szép számmal, köztük dobermanok és rottweilerek. 

Kádár János, MEOE Miskolci Önálló Jogú Szervezet elnöke, mint a rendezvény szervezője elmondta, a Marathon Dog Show nemzetközi kiállítás sorozatot kétévente rendezik meg. Három kiállítást tartanak egy hétvége alatt. „És azért speciális ez a hétvége, mert Hungaria Champion címet szerezhetnek a kutyák, ha a 3 kiállításon legalább osztálygyőztes címet kapnak, melyet egyébként egy év és egy nap elteltével 4 kiállításon érhet el egy kutya” – mondta, majd hozzátette, ezért is olyan nagy a nemzetközi érdeklődés, nagyon sok külföldi kutyánk van. Szombaton délelőtt 1400 felvezetett kutya vonult fel 20 országból.
Ez egy elsősorban külső tulajdonságokra épülő verseny, ezért szép fogazattal, szőrrel kell rendelkeznie a kutyusoknak, emellett barátságosnak kell lennie és az anatómiáját is vizsgálják, valamit a mozgását is a bírók, de a felvezetésen is nagyon sok múlik.

A zsűriben foglalt helyett Lehoczki László, a Miskolci Spider mentőcsoport vezetője, aki a helyszínen elmondta: „Én azokat a kutyákat zsűriztem, akiknek nincs törzskönyvük, és hobbi szinten vannak tartva. Azok a gazdik és kutyáik is lehetőséget kaptak most a kiállításon, akik a hétköznapi életben kedvencként tartják a kutyát, szeretetből. Ebben a kategóriában is nagyon sokan voltak és látszik rajtuk, hogy mennyire szeretik ezeket a kutyusokat és nagyon komolyan veszik ezt a rendezvényt. Standard előírásokat kell figyelnünk a zsűrizés során, elsősorban azt, hogy ápolt legyen a szőre és a körme” – sorolta a vizsgálat szempontjait Lehoczki László.

Forrás: Boon.hu

Kapcsolódó cikkek