Elsőfokú ítélet az “unokázós” csalók ügyében

Megosztás

A Miskolci Járásbíróság ítéletet hozott azoknak a vádlottaknak az ügyében, akik az ügyészség szerint ún. „unokázós csalásban” vettek részt.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a három férfi előzetesen megállapodott, hogy pénzszerzés céljából idős embereket ejtenek majd tévedésbe különböző kitalált történetekkel, melyek szerint gyermekük, unokájuk bajba került és segítségképpen pénzre van szükségük. Cselekményeikkel több, mint hárommillió forint kárt okoztak. Az átvett pénzeket az I. rendű vádlott egy pénzváltó szolgáltatón keresztül külföldre utaltatta két kívülálló személlyel, akik a pénz eredetéről nem bírtak tudomással.

A bíróság a vádlottakat a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntettében mondta ki bűnösnek, melyet I. rendű vádlott felbújtóként, III. rendű vádlott pedig bűnsegédként követett el, továbbá I. rendű vádlottat bűnösnek találta közvetett tettesként elkövetett pénzmosás bűntettében is. Ezért őket – a rendiség sorrendjében – 5 év 6 hónap, 3 év, illetve 2 év 2 hónap szabadságvesztésre, pénzbüntetésre, mellékbüntetésként pedig 6, 3, illetve 3 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Enyhítő körülményként értékelte a II. és III. rendű terheltek vonatkozásában beismerő vallomásukat, illetve azt, hogy a II. rendű vádlott segítette a hatóságot a bűncselekmény-sorozat felderítésénél. Súlyosító körülményként esett latba a többrendbeli elkövetés. Az ítélet nem jogerős.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek