A TEK készen áll, hogy kimentse a polgárháborús Szudánban rekedt magyarokat

Megosztás

A TEK speciális műveleti egysége jelenleg a polgárháborús Szudánba történő berepülés és a Kartúmban történő leszállás engedélyezésére vár.

“A Terrorelhárítási Központ a belügyminiszter feladatszabása alapján – a Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény felhatalmazása szerint – felkészült és készen áll arra, hogy a fegyveres konfliktusban Kartúmban rekedt magyar állampolgárok kimenekítését megkezdje. A TEK speciális műveleti egysége jelen pillanatban a Szudánba történő berepülés és a Kartúmban történő leszállás engedélyezésére vár” – közelte a TEK.

Nemrég Szíjjártó Péter külügyminiszer számolt be arról, hogy kimenekítettek Szudánból tizennégy magyar és negyvennyolc külföldi állampolgárt, akik búvárkiránduláson vettek részt a közben polgárháborúba süllyedt ország partjainál. A konfliktus kitörésekor sikerült kapcsolatba lépni a részben magyar tulajdonú szervezőcéggel, illetve a hajó legénységével, akik a magyar diplomáciai segítségnek hála Szudán partjai helyett Egyiptom felé vették az irányt.

Szijjártó arról is beszélt, hogy “nyolc magyar állampolgárról tudunk, akik még Szudánban vannak, velük a körülményekhez képest folyamatos kapcsolatban állunk, és arra készülünk, hogy amint a biztonsági körülmények adottak lesznek, őket is evakuáljuk”. “Egyelőre a repterek használhatatlanok, tehát az evakuációs kísérleteket egyelőre nem lehet megindítani” – mutatott rá.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Forrás: HVG.hu, 444.hu

Kapcsolódó cikkek