Pezsgőt bármilyen alkalomra! – Hiszen minden korty élmény

Megosztás

A pezsgőről legtöbbünknek a szilveszter, a születésnap vagy más olyan alkalom jut az eszünkbe, amikor megünneplünk valamit, esetleg valakit. De miért helyezzük ezt a páratlan italt ebbe a skatulyába? Miért van az, hogy egy évben csak egyszer vagy kétszer jár neki komolyabb szerep? Ennél sokkal több van benne!

A következő cikkben most megismerkedünk néhány konkrét típussal és fogyasztási szokással, amelyek hatására realizálhatjuk, hogy pezsgőt inni bármikor szabad. Tarts velem, nem fogod megbánni!

Gasztronómiai kalandozások

Pezsgőzni bármikor lehet, nem csak az ünnepi időszakban! A Prémium Italnagykereskedés Online különleges pezsgőit például kár lenne nem megkóstolni, főleg azért, mert a konyhakultúra is sok esetben erre ösztönöz minket. Rengeteg étel van, amelyek mellé kifejezetten a pezsgőt ajánlják. De pontosan melyek ezek a finomságok?

A “pezsgőkompatibilis” fogások közé sorolható az osztriga vagy a kaviár, amelyekhez leginkább a fehér pezsgő passzol. A hideg, füstölt lazac mellett a brut pezsgő, míg a meleg halak mellett az extra dry mutat jól. Egy burgundi marharagu után pedig kellemesen legurítható egy könnyed cuvée pezsgő.

Egy étkezés alatt ihatunk egyfajta pezsgőt, de minden fogás esetében más-más pezsgőt is kóstolhatunk. Amennyiben a fogásokhoz különböző pezsgőket szolgálnak fel, akkor ügyelni kell az építkezésre, vagyis a szárazabbtól haladjunk az édesebb felé.

Csak a száraz pezsgőért rajonganak az emberek?

A többség igen, de nem ez az egyetlen opció. A száraz ízvilág azért ennyire népszerű, mert képes azokat az ízkraktereket kiegyensúlyozni, amelyektől tényleg különleges lesz egy nedű. Ne gondoljuk viszont, hogy csak a száraz pezsgők fogyasztása élmény!

Az édes és félédes változatok ugyancsak keresettek, ahogy a vörös, illetve a rosé alternatívák is. Felesleges népszerűségi listát felállítani, hiszen úgyis az ízlés lesz a döntő tényező.

A gyártók rendkívül széles kínálattal vannak jelen a piacon, így mindenki megtalálja azt, amire igazán vágyik. A prémium pezsgők köréből kiemelhetjük az Alfred Gratian, az Armand De Brignac és a Dom Perignon márkás termékeit is, amelyek mindegyike különleges utazásra hív minket.

Hallottál már a pezsgővacsorákról?

Ma már nemcsak bor-, de pezsgővacsorán egyaránt részt vehetünk. Ezek az alkalmak jól reprezentálják a nedűk világának sokszínűségét, s felfedezhetjük, hogy az egyes típusok mennyire illenek bizonyos fűszerekhez, ízekhez és persze ételekhez.

Most már látjuk, hogy nem csupán a bor az egyetlen olyan alkoholos ital, amely jól beépíthető egy-egy többfogásos étkezésbe. Természetesen az ilyen étekezések alatt nem a mennyiségi, hanem a minőségi fogyasztáson van a hangsúly.

A buborékos álom tehát szintén csodálatos kulináris élményt nyújt számunkra. Érdemes meggondolni, nyitunk-e az új élmények felé, vagy maradunk az ünnepi fogyasztási szokásainknál.

Kapcsolódó cikkek