Önéletrajzírás? Ugyan már! Gyerekjáték! Tényleg gyerekjáték?

Megosztás

Még alig száradt meg a tinta a szakdolgozatodon, még érzed az ujjaid alatt a billentyűzetet, és egyúttal ott lobog benned a láng: ha egy több tízoldalas szakdolgozatot összedobtál, majd csak nem egy kétoldalas önéletrajz fog ki rajtad?

Aztán nekiülsz, hogy elkezd összeállítani a CV-det, és rájössz, hogy mégsem eszik olyan forrón a kását! Hogy minél kisebb sokk érjen, olvasd el mai cikkünket, amelyben körbejárjuk az önéletrajzírás csínját-bínját!

Az első benyomás

A Zyntern.com oldalán hirdető cégek HR-esei is meg tudják erősíteni azt, hogy a CV gyakorlatilag első benyomásként fogható fel, így ha szeretnél maradandó és pozitív élményt okozni, akkor nem árt kicsit felturbózni a CV-ről alkotott fogalmaidat.

A jól bevett Word doksi már a múlté, így ne is keresd a kis kék ikont a laptopodon, arra most nem lesz szükség. Hagyd hátra az elavult módikat, és inkább generálj egy saját CV-t akár az álláskereső portál önéletrajzi funkcióját használva.

Ne légy terjengős!

Bár fontos, hogy a szükséges dolgok benne legyenek az önéletrajzban, érdemes célratörően fogalmazni. Ha első pillantásra nem lehet kiszűrni a legfontosabb mondanivalót, akkor nem nagyon számíthatsz a HR-es jóindulatára.

Itt senki sem kíváncsi cirádás körmondatokra, arra bőven lesz lehetőséged az állásinterjú során.

Merd leírni azt, amit tudsz!

Sokan esnek kezdőként abba a hibába, hogy nem mernek magukról túl sok jót írni. Túl sokat nem is kell, csak a valóságot! Ne titkold el, ha valamiben jó vagy, bátran írd bele! Minden egyes eredményedre, elsajátított készségre légy büszke, és adj is neki hangot!

Hidd el, ez minden, csak nem öntömjénezés. Ha te nem írod le, miért vagy alkalmas a pozícióra, akkor ki fogja elmondani helyetted?

Nem csak a munkával töltött évek számítanak!

A másik problémakör, amivel minden pályakezdő szembesülni kénytelen, az a munkatapasztalat szekció. Hiszen hogyan is írhatnál oda bármit is, ha eddig még csak tanultál?! Mutatjuk is!

Ugyanis beleveheted bátran az összes diákmunkádat, sőt az önkéntesen vállalt közösségi munkát is, hiszen ezek is árnyalják a rólad alkotott képet. Ha már egy-két-három ilyen van, máris nem üres a rész!

Segítsd az elbírálót!

Ismét arra biztatunk, hogy ne csak a pályázó szemével nézd meg az önéletrajzodat! A HR-esnek több száz CV közül kell válogatnia, nem nehéz kitalálni, hogy pár tucat után már összefolyik minden. Főleg akkor, ha apró betűvel van írva, vagy ha kesze-kusza az elrendezés.

Ezzel csak hátrányos helyzetbe hozod magad, bármennyire is alkalmas lennél egyébként a pozícióra. Éppen ezért törekedj arra, hogy tiszta és áttekinthető anyagot adj ki a kezedből!

Használd ki a lehetőségeidet!

Ha nem nagyon érzel affinitást, hogy az önéletrajzoddal babrálj, akkor még mindig van egy menekülő útvonalad, ne feledd! Add meg a szükséges információkat, és menj biztosra a Zyntern.com által generált menő önéletrajzzal, amelyet ráadásul pár kattintással el is tudsz küldeni a hirdetőknek!

Kapcsolódó cikkek